AIDA BATARELO ekskluzivno za DD: Govorili su mi da tužim Krstinića zbog podrške Marijani Puljak, mislim da će se HDZ i Pametno dogovoriti!

"Očekivala sam da će Andro dobiti više glasova, pogotovo s obzirom na one priče o bivšim gradonačelnicima. Očito su građani ponovno uputili poruku da žele Keruma ili će barem biti "utisno". Neće biti velika razlika" - kazala nam je Batarelo

SDP je prije četiri godine slavio na lokalnim izborima u Splitu. Ivo Baldasar tada je postao splitski gradonačelnik. Malo je tko tada mogao zamisliti sve ono što će se događati sljedeće četiri godine.


Aida Batarelo bila je kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Splita na prošlotjednim izborima. Osvojila je 4.913 glasova ili 7,13 posto glasova birača u Splitu. Daleko je to od 29,24 posto, koliko je Ivo Baldasar prije četiri godine osvojio u prvom krugu.

SDP je od najjače stranke u Gradskom vijeću na nedjeljnim izborima postao tek peta najjača stranka, osvojivši 10,61 posto glasova.

U poduljem otvorenom intervjuu za naš portal, Aida Batarelo nam je priznala da sumnja da je lošim izbornim rezultatima SDP-a kumovao, među ostalim, inženjering unutar same stranke, ali nam je otkrila i što misli to će postati novi splitski gradonačelnik, te tko će oformiti novu gradsku vlast.

Pitali smo Baterelo je li zadovoljna izbornim rezultatom SDP-a u Splitu?

– Ne mogu biti zadovoljna s ostvarenim rezultatom. Nadali smo se da ćemo biti na oko 10 posto. Situacija je takva kakva je. Imala sam nemoguću misiju u izbornoj utrci zajedno sa svojim timom. Nismo gajili iluziju da ćemo osvojiti gradonačelnički mandat. Međutim, računali smo da ćemo osvojiti pristojan rezultat. Mislim da smo kampanju odradili korektno. Pri tome smo putem krpali neki stranačke probleme, plasirali smo i vani kao da ne postoje, ali bili su prisutni.


Je li bilo nagovaranja da se prihvatite kandidature?

– Bilo je. Do Nove godine sam govorila da se neću prihvatiti toga, no promijenila sam mišljenje iz više razloga. Bilo je dosta stranačkih kolega koji su me nagovarali. Znala sam da je SDP doživio štetu s bivšim gradonačelnikom, bivšim stranačkim kolegom. Ne bih sada ulazila u detalje kako je on grad vodio, to ne bi bilo ni korektno s moje strane. Međutim, činjenica je da su neki njegovi potezi bili loše prihvaćeni u javnosti, osobito kod SDP-ovaca. Time mislim, primjerice, da na polaganje cvijeća 10. travnja. To je za SDP-ovce neprihvatljivo! Tu su nastali problemi. Uz sve ostale operativne probleme koji su stizali s raznih strana, to nije ulijevalo sigurnost da će SDP dobro proći na izborima. Bez obzira na to, prihvatila sam se toga spremno, pokušala sam okupiti ljevicu, pokušala sam Splićanima ukazati na to da je SDP nositelj socijaldemokracije i da možemo imati platformu za dobro lijevo djelovanje u gradu Splitu.Spomenuli ste neke loše poteze bivšeg gradonačelnika Baldasara, ali on je proistekao iz redova SDP-a. Mislite li da su to birači na ovim izborima kaznili?

– To je sigurno jedan dio. Uz ono što je u Splitu poznato da je zadnji gradonačelnik najgori. Te stvari se u Splitu ne ponavljaju. Sada se možda i ponove, ali s vremenskim odmakom. Baldasar nije imalo lakih okolnosti, ali je u tim teškim okolnostima pravio i greške i to su građani kaznili. Pokušala sam spasiti što se spasiti da. Četiri mjeseca sam radila vrijedno. Puno sam uložila truda i energije, najbolje što znam. Vozila sam se cijelo vrijeme u brodu po nemirnom moru. Pokušavala sam “doveslati” na drugu obalu, a drugi su tresli brod. Bili su to razni politički oponentni, ali nažalost i dio stranačkih kolega. Moj uspjeh nije odgovarao nikome.

Nikome?

– Ni na nacionalnoj ni lokalnoj razini što se tiče SDP-a.

Je li Vam krivo danas što ste se kandidirali?

– Nije! Svako radno iskustvo je nemjerljivo, ovo pogotovo. Kao prvo, meni je bila velika čast biti kandidatkinja za gradonačelnicu. Ne može svatko ni biti kandidat. U gradu u kojemu sam rođena, odgojena, radila, gdje sam uložila svoj život, biti kandidatkinja za gradonačelnicu mi je bila čast. S druge strane upoznate neke ljude iz nekog drugog kuta. Pa se negdje razočarate, a negdje doživite vrlo pozitivno iskustvo. To pozitivno iskustvo ću pamtiti kao nešto vrijedno i trajno.

Jeste li zadnjih mjeseci bolje upoznali i vlastitu stranku?

– Vlastitu stranku sam upoznala odlično. Znala sam ja nju dobro i prije, a sada pogotovo.

Hoćete li kao SDP ili kao Aida Batarelo podržati nekoga od preostala dva gradonačelnička kandidata?

– Nikoga neću podržati. Već sam imala takve upite. Moj odgovor je bio da će građani odlučiti po vlastitoj savjesti. Ne vidim tu puno interesa ljevice u ovom trenutku. Kako smo već definirali Split kao grad koji glasa osjećajima, a ne razumom, tako će vjerojatno napraviti i ovoga puta. Ona strana koja uspije taj osjećajni element bolje motivirati kod građana će pobijediti.

Stavimo po strani osjećaje na trenutak. Četiri godine ste bili zamjenica gradonačelnika, znate kako grad funkcionira. Možemo li barem privatno od Vas doznati, tko od dva kandidata ima više karakteristika upravitelja gradom?

– Željko Kerum!

Zašto?

– Kerum zna upravljati velikim sustavom. On je shvatio kako to funkcionira. Četiri godine je malo za bilo kakve uspjehe, osobito u okolnostima javne uprave. S obzirom da je on to shvatio u svom, kako neki kažu, neuspješnom mandatu, a on misli da mu je bio uspješan, zna i svjestan je nekih grešaka koje je napravio. Vjerojatno će nastojati te greške izbjeći.

Možete li istaknuti jednu negativnu političku karakteristiku Keruma i Krstulovića Opare?

– Nijednog ne poznajem toliko dobro. To mogu gledati iz segmenta naših radnih susreta. Bila sam oporbena vijećnica kada je Kerum bio gradonačelnika, a bila sam oporbena vijećnica kada je Opara bio pozicijski vijećnik. Opara je čovjek koji je intelektualac, koji sigurno dobro pozna svoj segment rada. Međutim, Split je puno više od toga, upravljanje gradom je puno više od toga što on zna. Mislim da ima kratak fitilj i da to pokazuje u svakom trenutku. To sam vidjela i na zadnjim sučeljavanjima, i to izlazi iz njega. Tako je teško upravljati gradom. Što se tiče Željka Keruma… Osim tog upravljačkog dijela kojim bolje vlada, mislim da je nešto naučio iz svojih pogrešaka. Mislim da nije imao najbolji odnos s medijima. Mislim da je često gubio živce, često je ignorirao medije. Tako ne može! U državnoj upravi mora sve biti s puno strpljenja prema javnosti, bez obzira tko traži podatak; novinari, građani, udruge. Mislim da je taj dio gradiva savladao, da je tu ponavljač (smijeh). S druge strane, Kerum definitivno vlada jednim dijelom biračkog tijela HDZ-a i on ima razinu iskrenosti koja se ljudima sviđa. Opara tu ima više problema.

Jesu li vas rezultate HDZ-a i HGS-a iznenadili, je li netko po vama podbacio ili obrnuto?

– Svakako! Očekivala sam da će Andro dobiti više glasova, pogotovo s obzirom na one priče o bivšim gradonačelnicima. Očito su građani ponovno uputili poruku da žele Keruma ili će barem biti “utisno”. Neće biti velika razlika. Ako Kerum pobijedi to definitivno znači da im je uzeo dio biračkog tijela. Opara sigurno nije ljevičar, a ne zna biti desničar!

Marijana Puljak je osvojila preko petinu glasova birača. Koji je vaš komentar na to?

– Marijana Puljak je definitivno dobila dio glasova lijevog biračkog tijela, rekla bih SDP-a. Jedan dio je otišao Markovini, ali to su možda glasači koji su već prije napustili SDP, a neki su ovoga puta napustili SDP i prešli Marijani Puljak. Mislim da su tu čak radilo o inženjeringu unutar SDP-a. Kako i zašto, to će vrijeme pokazati.

Želite reći da je bilo podmetanja?

– Bilo je!

Unutar SDP-a, za Marijanu Puljak?

– Bilo je, svakako. Ukazuje više detalja na to. Zadnji takav detalj koji je bio očit i jasan dogodio se kada je kandidat za dožupana iz moje stranke (op.a. Damir Krstinić) na svom Facebook profilu javno podržao Marijanu Puljak. U dilemi je li to istina ili nije, novinari su ga čak i zvali, a on je u svom pojašnjenju potvrdio da se radi o tome. Moram iskreno reći da je bilo nekih ljudi iz stranke koji su htjeli izići iz SDP-a. Zato kažem da će tu još biti analiza.

Je li se pod “analiza” može shvatiti kazni?

– Bit će tu priča. Imamo stranačka tijela u kojima se o takvim stvarima raspravlja. Bilo je nekih koji su me zvali i sugerirali da ga tužim, da uzmem odvjetnika. Potrebno je samo činjenice pretvoriti u novac. Ako je SDP moga imati još pokojeg vijećnika, i kada se to pretvoriti u novac, koliko ide u kasu SDP-a iz državnog proračuna po vijećniku, pa to pomnožite s 4 godine, onda se točno vidi koliki je iznos novca izgubljen zbog jednog takvog poteza. To se dogodilo točno u trenutku kada smo se približili većem postotku. Tada smo sigurno pali za 3 posto, ali u tom trenutku je pala i lista. To je povezano.

Je li vam, ipak, razumljiv strah onog dijela biračkog tijela Splita koji sigurno nisu glasači HDZ-a ili HGS-a, da “poguraju” upravo onog kandidata koji ima najveće šanse suprotstaviti im se?

– Meni bi taj dio priče bio razumljiv u drugom krugu, ali nikako u prvom. Pogotovo kada imate svog kandidata. Po tome ispada da SDP sada uopće nije trebao izaći na izbore jer nema svog kandidata.

Kako mislite da će se razviti situacija u Gradskom vijeću. Postoje li razgovori “ispod stola”?

– Nema ih. Ova situacija je zanimljiva jer ovog puta uopće nema nezavisnih vijećnika. Svi su stranački! A to podrazumijeva određen način stranačkog ponašanja. Nema tu baš previše soliranja ili nezavisnog ponašanja. Zna se koje su politike neke stranke. Puno teže će biti sada iskoordinirati Gradsko vijeće.

Je li to dobro da nema “letećih” vijećnika?

– Mislite trgovaca (smijeh)? Da nema puno amandmana na proračun… Mislim da će to na određeni način morati povećati ozbiljnosti kod donošenja odluka koje su bitne za grad. Proračun je politički dokument u kojemu si ili za ili protiv, međutim pogledajte sada situaciju: studenti bez stipendija, proračun funkcionira na održavanju osnovnih troškova, nema nikakvog razvoja. Sada je pitanje tko će podržati proračun.

Je li najizgledniji scenarij dogovor HDZ-HGS?

Mislim da je izgledan dogovor između HDZ-a i Marijane Puljak na razini grada. U županiji vjerojatno HDZ i HGS. To će vjerojatno biti povezano. Bitno je tko će biti budući gradonačelnik.

Kakva je budućnost splitskog SDP-a?

– Sve su stranke, pogotovo veće, doživljavale uspone i padove. Naravno, vjerujem da se SDP može konsolidirati. Stranka se mora osuvremeniti. Ne bojim se za SDP. Uvijek ima ljudi koji mogu i znaju promišljati. SDP ne može lako nestati s političke stranke. Nakon osuvremenjavanja, SDP će dokazati svoju socijaldemokratsku poziciju, a ostali su prolazna moda. Nama u listopadu slijede unutarstranački izbori. Lani smo imali izvanrednu Konvenciju koja vrijedi do redovne Konvencije. Ti izbori će pokazati neki smjer. I na nacionalnoj razini postoje problemi. Veliki problem je stalno rušenje Vlade. HDZ to radi već drugi put zaredom. Dovodi u situaciju građane da ostaju u čudu. SDP ima svojih potencijala.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0