Iako smo na pragu zime, u Makarskoj je jučer otvoren objekt koji će bitno obogatiti turističku ponudu ovog podbiokovskog grada, a i lokalno stanovništvo moći će više naučiti o kraju u kojem živi. Radi se o prezentacijskom centru “Adrion srce planine” koji je otvoren u novouređenoj upravnoj zgradi unutar makarskog Gradskog sportskog centra.

Cjelokupan projekt bio je “težak” 9,1 milijun kuna, a Fond je u njega, u suradnji s Gradom Makarskom i Javnom ustanovom Park prirode Biokovo uložio 3,3 milijuna kuna.

Prezentacijski centar sastoji se od dvije glavne dvorane i jedna manje koja predstavlja klasični biokovsku špilju i u kojoj se može simulirati potres, pojava koja na makarskom području nije rijetkost.

Svi govornici na svečanom otvaranju istaknuli su da je Adrion kroz stoljeća bio pokretač brojnih životnih procesa za cijelo Makarsko primorje. Upravo je ovo područje poznato po svojim raznolikim eko sustavima, bogatom poviješću, specifičnoj klimi, bogatoj kulturi, endemskim vrstama kojima Biokovo obiluje, mrežastom kršu na površini planine, utjecaju Biokova na lokalno stanovništvo, a sve to i puno više nudi ovaj prezentacijski centar. Korištenje modernih tehnologija omogućuje da se čuje glasanje endemskih vrsta, da doživite Biokovo kroz četiri godišnja doba…

Otvoreni prezentacijski centar blagoslovio je don Alojzije Bavčević, a svečanu vrpcu presjekao izaslanik predsjednika Vlade RH, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Makarski gradonačelnik Jure Brkan zadovoljan je što je centar konačno otvorio svoja vrata:

– Ovaj projekt traje od 2014. godine. Izgradnja je bila dugotrajna, dogodili su se nepredviđeni radovi, izvantroškovnički računi, ukratko bio je to kompleksan projekt financira s tri strane preko tri ugovora. Sada je konačno priveden kraju! Našim preuzimanjem dužnosti u lipnju uspjeli smo raščistiti puno spornih situacija. Međutim uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uspjeli smo dovesti situaciju kraju i završiti građevinski dio, ali i urediti okoliš. I dalje ulažemo u uređenje okoliša u sklopu ovog sportskog centra u visini 150 tisuća kuna i konačno na rođendan našeg velikana, dr. fra Jure Radića, ovaj je prezentacijski centar otvoren. Fra Jure Radić je bio veliki čovjek, teolog, prirodoslovac, utemeljitelj biokovskog botaničkog vrta i najzaslužniji što je Biokovo proglašeno Parkom prirode.

U zgradu je Grad uložio 4,5 milijuna kuna. Želimo da ovaj centar zaživi i uklopi se i s ostalim sadržajima na Gradskom sportskom centru, ali i sportskoj zoni “Platno” koju namjeravamo realizirati u naredne četiri godine.

Centar za Makarsku znači novi sadržaj u turističkoj ponudi. Ovo je nešto novo, nešto što će naši posjetitelji bilo u sezoni ili van nje posjetiti, vidjeti i nešto naučiti o Biokovu. Po mom mišljenju, Biokovo je nedovoljno turistički iskorišten resurs. Dakle Centar primarno ima turistički potencijal, a drugo, bitan je u edukativnom smislu, kao izvorište novi kadrova u zaštiti okoliša i zaštiti prirode.

Centrom gospodari Park prirode Biokovo, a nadam se da ćemo dogovoriti kvalitetno radno vrijeme tako da bude na usluzi svim posjetiteljima – kazao nam je makarski gradonačelnik.

“Park prirode ima puno vrijednosti koje treba vidjeti”

Načelnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Aleksandra Čilić, impresionirana je izgledom Centra u Makarskoj:

– Moram kazati da Centar izgleda prekrasno. Sadrži puno informacija o parku prirode Biokovo. Mislim da će on biti interesantan i za građane i za turiste, a treba raditi i na tome da se djeca educiraju po pitanju Parka prirode jer ima puno vrijednosti koje treba vidjeti. Centar će zasigurno motivirati posjetitelje da posjete i planinu i uvjere se u njezinu ljepotu i posebnost. Najstarije biokovske stijene imaju 22 milijuna godina! Biokovo je bogato s čak 25 endemskih vrsta…Takve informacije je važno upoznati i za to pružiti priliku drugima.

Upitali smo načelnicu hoće li se slične stvari u Dalmaciji raditi sljedećih godinu dana.

– Pripremamo projekte koji će također biti sufinancirali od strane Fonda za zaštitu okoliša, a veći dio će biti povlačenje iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije EU. Sredstva su namijenjena parkovima prirode i Nacionalnim parkovima, tako da ćemo sljedećih godina imati lijepih primjera kao što je ovaj u Makarskoj. – kazala je Čilić za Dalmacija Danas.

Centar dočarava ljepotu i bogatstvo Biokova

Velimir Vidak Buljan kazao je da presretan što je Centar konačno otvoren.

– Nakon usvajanja Prostornog plana, zatim Plana upravljanja Parkom prirode Biokovo, električne rampe, drugih projekata došli smo do prezentacijskog centra. Adrion je ime planine, srce jer je Biokovo bilo pokretač svih životnih procesa. Ponosan sam, ali i zahvalan svima koji su sudjelovali u projektu kojim se uspjelo na samo 120 četvornih metara dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 kilometra četvorna Parka prirode Biokovo i predstaviti sve njegovo bogatstvo – kazao je Vidak Buljan koji je najavio i skoro otvaranje prezentacijskog centra i s druge strane Biokova.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0