ADRIATIC RECOVERY PROJECT Zabranjeno korištenje koća i parangala u Jabučkoj kotlini

Sva riba u Jadranu se prekomjerno izlovljava. Tako je kod oslića zabilježena stopa izlova pet puta viša od granica održivosti, iako se ulov gotovo prepolovio između 2006. i 2014.

Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov pridnenih vrsta, kao i malih pelagijskih vrsta u međunarodnim vodama Jabučke kotline, jednom od najvažnijih mrijestilišta i rastišta oslića i škampa u Jadranu i rijetkom dubokomorskom ekosustavu Mediterana.


Ova odluka, najavljena jučer u Ljubljani prilikom sastanka Znanstvenog savjetodavnog odbora (SAC) Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) predstavlja važan rezultat za obnovu fonda i morskih ekosustava u Jadranu, morskom bazenu značajno obilježenom koćarskim ribolovom odgovornim za promjenu pridnenih ekosustava, smanjenje biološke raznolikosti i desetkovanje ribljih fondova.

U veljači ove godine talijanska organizacija MedReAct i Adriatic Recovery Project predstavili su Općoj komisiji za ribastvo Sredozemlja prijedlog za uspostavljanje područja ograničenja obavljanja ribolova u Jabučkoj kotlini, koji podrazumijeva zabranu pridnenog ribolova korištenjem koća i parangala. Znanstveni savjetodavni odbor (SAC) jučer je prihvatio prijedlog, te će isti biti predstavljen u listopadu na Konferenciji GFCM-a u Crnoj Gori.

– Sada čekamo istovjetnu inicijativu našeg ministarstva koja će odražavati iste mjere koje je primijenila Hrvatska, uključujući zabranu ribolova pelegijske ribe, što će osigurati potpunu zaštitu mrijestilišta i osjetljivih morskih ekosustava prisutnih na tom području. – izjavila je Domitilla Senni iz MedReAct-a.

Sva riba u Jadranu se prekomjerno izlovljava. Tako je kod oslića zabilježena stopa izlova pet puta viša od granica održivosti, iako se ulov gotovo prepolovio između 2006. i 2014.

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Adriatic Recovery Project koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.
Projektom koordinira MedReAct – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche te uz podršku nevladivnih organizacija Greenpeace u Hrvatskoj, NAŠ Jadran, Ad Adriaticum, BIOM, Clean Adriatic Sea Alliance, Eco Hvar, Udruga Održivi Otok i Udruga Zdravi grad.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0