100 LAMPIONA ZA 100 ŽENA Kučer: “Ovo je čin simboličnog vraćanja na ono što je bitno – život u društvu bez nasilja”

Brojne splitske aktivistice i aktivisti su se okupili na Matejušci kako bi odali počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubijene od strane partnera ili drugih članova obitelji


Dok je na Rivi trajao prosvjed protiv ratifikacije, udruga Domine i brojne splitske aktivistice i aktivisti su se okupili na Matejušci kako bi odali počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubijene od strane partnera, mladića, muževa, drugih članova obitelji u posljednjih 7 godina, odnosno od potpisivanja do ratifikacije Konvencije.


U more su simbolično pustili 100 lampiona s porukama protiv nasilja i s imenima ubijenih žena kako bi još jednom upozorile da je smisao Istanbulske konvencije sprječavanje i borba protiv nasilja.

– Mi smo odabrale 100 lampiona za 100 žena. Brojka je simbolična. Žene koje su nastradale kao žrtva obiteljskog nasilja od vremena kad je donesena Konvencija Vijeća Europe do sutrašnjeg dana, odnosno ratifikacije. Nadamo se da će sutra velikom većinom biti ratificirana u Saboru. Jako je važno naglasiti da ovo nije nikakav kontra prosvjed, mi smo organizirale jednu aktivističku akciju koju smo dosad radili bezbroj puta. Naše zagovaranje ratifikacije traje praktički od 2012., otkad je Hrvatska to potpisala. I radili smo čitav niz akcija kako bi upozorili na problem nasilja.

– Svatko ima pravo na demokratsko okupljanje, svatko ima pravo izražavati svoje misli. Mi s naše strane želimo poručiti da nije u redu jeftino politizirati s nasiljem nad ženama i nad ženama koje su ubijene. Nije to samo luksuz u Hrvatskoj, ali definitivno društvo koje se s time izruguje i koristi to za prikupljanje političkih poena, u najmanju ruku je neodgovorno prema zajednici u kojoj živi. Naš čin je čin simboličnog vraćanja na ono što je bitno, da živimo u društvu bez nasilja. – izjavila je Mirjana Kučer iz Domina.

VEZANE VIJESTI:
Na Matejušci se, za vrijeme prosvjeda na Rivi, organizira akcija “100 lampiona za sto ubijenih žena”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0