Nakon što je ove zime orkanski vjetar srušio veliku kupolu zvjezdarnice u Gornjem Sitnom, sve djelatnosti udruge Zvjezdano selo Mosor su na neko vrijeme bile obustavljene. Iako kupola nije u međuvremenu obnovljena, udruga je koncem svibnja nastavila s većinom svojih aktivnosti, pa se tako u ovom trenutku u zvjezdarnici održava radioamaterski kamp, ukupno treća ovogodišnja ljetna škola za učenike osnovnih i srednjih škola. Astronomski dio programâ se silom prilika provodi uz uporabu manjeg, starog teleskopa, kojega se po potrebi postavlja na terasu zvjezdarnice.

TOTALNA ŠTETA Orkanska tramontana potpuno uništila kupolu Zvjezdanog sela Mosor!

PRVI DONOSIMO Nakon devastacije, sanirano krovište zvjedarnice na Mosoru: Pogledajte kako je tekao ovaj zahtjevan zahvat

Zvjezdanom selu Mosor su među prvima u pomoć priskočili Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) i Hrvatski astronomski savez (HAS). Zahvaljujući njihovoj financijskoj i stručnoj pomoći, Udruga je nabavila novi, automatizirani teleskop, s raznovrsnom dodatnom opremom. Novi će instrument biti uručen predstavnicima Udruge ovog petka (28. kolovoza), u 13 sati, u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor. Donaciju će u ime HZTK-e uručiti njen predsjednik Damir Tomić, glavna tajnica Zdenka Terek i pomoćnik glavne tajnice za plan, analizu i koordinaciju s članicama Hrvoje Nekić. HAS će predstavljati njegov tajnik Dorian Božičević.

“U Udruzi vjerujemo da će nam novi teleskop biti od velike pomoći u daljnjoj provedbi naših astronomskih programa, kako onih namijenjenih djeci, tako i onih za širu populaciju.

U međuvremenu, nastojat ćemo uz pomoć nadležnih institucija i svih onih koji nam budu voljni pomoći iznaći načina da se na našoj zvjezdarnici podigne nova velika kupola. Jedino tako će za astronomska promatranja neba moći biti korišten i naš veliki teleskop” – ističu u Zvjezdanom selu Mosor.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime