ŽUPAN S UDRUGAMA KOJE OBOGAĆUJU NAŠE DRUŠTVO “Dobro djelo se dvostruko vraća kroz vašu sreću i obiteljsko zadovoljstvo”

Danas je posjetio Udrugu roditelja i djece Dravet sindrom Hrvatska, Samostan Majke Divne, Centar za autizam, Dom za starije i nemoćne osobe Lovret te Zavod zarehabilitaciju Samaritana

Kao i svake godine pred blagdane, župan Blaženko Boban sa svojim suradnicima obilazi ustanove koje se bave onim najpotrebitijim, starima i bolesnima te osobama s posebnim potrebama.


Danas je posjetio Udrugu roditelja i djece Dravet sindrom Hrvatska, Samostan Majke Divne, Centar za autizam, Dom za starije i nemoćne osobe Lovret te Zavod zarehabilitaciju Samaritanac. Uz to, njegovi suradnici će obići druge brojne ustanove na području županije.

Sa županom smo bili u Udruzi Dravet Hrvatska te u Samostanu Majke Divne.

– Želimo postići jedno partnerstvo između roditelja i stručnjaka, jer su roditelji stručnjaci u poznavanju svoje djece. Spajanjem ta dva mišljenja možemo jednostavno postići boljitak za svu djecu, udrugu pa i za sve oboljelje od rijetkih epileptičkih sindroma.

Na razini nemamo ukupan broj oboljelih. S druge strane, epilepsija je jedna vrlo stigmatizirana bolest. Roditelji nerado o tome pričaju i još rijeđe se uključuju u udruge i time gube puno toga, što bi im udruge donijele, rekao je Igor Prpić, pedijatar iz KBC-a Rijeka.

Irena Bibić, predsjednica udruge Dravet sindrom Hrvatska, pohvalila je odnos sa Županijom.


– Sa Županijom imamo odličnu suradnju od prvog dana osnutka. Dapače, zbog njih i opstajemo kao udruga. Brojimo trideset članova, koji su svi oboljeli od Dravet sindroma. Pretpostavljamo da bi trebali trenutno imati još osamdesetak članova. Dravet je epileptični sindrom. Prvi simptom bolesti je epilepsija. Razvoj teče normalno do druge godine, a nakon toga kreću problemi. Lijeka za ovu bolest nema. Problem je što je teško prepoznatljiva jer joj se simptomi preklapaju i s drugim bolestima. Zato je liječenje kompleksnije, rekla je Bibić.

Sestra Milka Srša, poglavarica zajednice Sestre Majke Divne, zahvalna je što je njihov trud prepoznat.– Puno znači da netko misli na nas koji nastojimo činiti dobro. To nastojimo činiti za sve naše štićenike, a onda kada netko prepozna to, zaista nastojimo biti zahvalni, kratko je rekla sestra Milka.

“Pogledajmo druge oko sebe”

Župan Blaženko Boban istaknuo je da je zadovoljan što i ove godine obilazi udruge, koje svojom humanošću obogaćuju naše društvo.

– Tradicija se nastavlja. I ove godine ćemo posjetiti 31 ustanovu, a samo danas ćemo obići desetak njih. Neću kazati da ih darujemo. Samo vraćamo onima koji svoj avanturizam, ljubav, plemenitost, pokazuju onima kojima je to najpotrebitije. Idemo i kod samaritanaca na Lovret. Druge grupe su u Solinu i Omišu. Trebamo njima, a posebno štićenicima, olakšati vrijeme koje je pred nama te na neki način potaknuti i sebe, ali i građane, da vide druge oko sebe. Bit će sretniji, zadovoljniji, jer dobro djelo će se dvostruko vratiti kroz njihovu sreću i njihovo zadovoljstvo, zaključio je Boban.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime