U sjedištu HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije danas je župan Blaženko Boban okupio sedam saborskih zastupnika s područja najveće hrvatske županije. Župan i zastupnici govorili su o ostvarenom u godini na izmaku i planovima za nadolazeće razdoblje.

Ante Sanader, Miro Kovač, Ante Bačić, Ante Babić, Dragica Roščić, Petar Škorić i Ivan Šipić složili su se da je zahvaljujući sinergiji državnih, županijskih i lokalnih vlasti aktualna godina bila vrlo uspješna za Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj su održane dvije sjednice Vlade.

Predsjednik županijskog HDZ-a uvodno je pohvalio župana Bobana da je pokrenuo projekte koje je u svom programu obećao.

Sam župan istaknuo je da Županija u godini na izmaku radila na tri “kolosijeka“: prvo se tiče projekata koji su pokrenuti zahvaljujući Vladi i saborskim zastupnicima, drugo su vlastiti projekti, a treće suradnja s jedinicama lokalne samouprave.

Blaženko Boban

U kontaktu prvog, župan je naglasio da predstavnici Županije i grada jednom mjesečno odlaze u Vladi da planirani projekti ne bi ostali mrtvo slovo na papiru. Među takve projekte spada tunel Kozjak od Vučevice do Kaštela, tj ceste D8.

– Inicijative su urodile plodom, za kraj godine, kao što znate, napravljen je veliki korak za tunel Kozjak, uvršten je u proračun Vlade s iznosom od 870 milijuna kuna. Tunel je itekako važan za revitalizaciju toga kraja, a posebno značajan za Split, da drugi grad u Hrvatskoj, i najvažniji grad Hrvata dobije drugi ulaz – rekao je župan koji je posjetio što je probijanje tunela Sv. Ilije značilo za razvoj Zabiokovlja.

– Apartmani u Zabiokovlju u Imotskom u predsezoni ove godine bili su bukirani prije nego u Makarskoj. Probijanjem tunela Kozjak budući RCČO Lećevica samo će u jednom smjeru biti 22 kilometra bliže Splitu. To će puno značiti za revitalizaciju cijelog tog kraka – kazao je župan.

Osvrnuo se na povećanje prihoda od 250 milijuna kuna zbog decentraliziranih sredstava, a što se tiče vlastitih projekata Županije osobito je ponosan na EDIT i Centre izvrsnosti.

– Usmjerili smo se na znanje i mlade. Što se tiče EDIT-a, jasno je da će se i tog bazena nadarenih pojedinaca za koju godinu moći crpsti vrijedni kadrovi za naše gospodarstvo, ali i jedinice lokalne samouprave. U početku smo mnogo toga učili od Varaždinske županije, a sada bih se usudio reći da smo ih pretekli i baziramo se na izraelska iskustva. Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine morali smo osnovati javnu ustanovu zbog rastućeg projekta Centara izvrsnosti. JU će imati samo jednog koordinatora, ostalo će biti profesori. Ne zaboravimo ni projekte besplatnih studentskih karata za željeznicu i besplatne udžbenike za osnovnoškolce.

Župan je istaknuo da je Splitsko-dalmatinska županija preteča za lijek Spinrazu. Prisjetio se slučaja djevojčice Nore iz Omiša i najavio da će tražiti rješenje, ali u suradnji sa stručnjacima.

Župan je pohvalio sve bolju suradnji Županije i jedinica lokalne samouprave, gdje se sastanci održavaju na redovitoj razini, a uvijek se odazivaju gotovo svi predstavnici. Kao jedan od primjera rezultata te suradnje naveo je kupnju 16 vatrogasnih vozila. Župan je najavio daljnja ulaganja u specijalizacije, osobito u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Što se tiče demografskih mjera u prvi plan stavio je poticaje od 60 do 100 tisuća kuna za obnovu obiteljskih kuća mladih obitelji koji se žele vratiti u svoj kraj ili ostati, a njihova djeca pohađanju vrtiće ili škole na području obnove.

– Do jučer u 15 sati u splitskom rodilištu rodilo se ove godine 210 djece više nego u istom razdoblju lani – pohvalio se župan izražavajući danu da će sinergija svih spomenutih mjera dati i bolje rezultate sljedećih godina.

Miro Kovač

Miro Kovač pohvalio se da 30 posto glasova za HDZ na nacionalnoj razini dolazi iz dvije izborne jedinice iz SD županije. Naglasio je da želi da Split i županija budu nukleus demografskog oporavka zemlje.

– Nasuprot manipulatorima koji su vrlo pametni, a malo toga konkretiziraju, mi radimo, a naši rezultati su mjerljivi – kazao je Kovač.

Izrazio je žaljenje što u Saboru nije bilo konsenzusa kada je u pitanju status Hrvata u susjednoj BiH, ali vjeruje da je Vlada donijela dokument koji je uporište za svaku vlast, a ne samo HDZ-ovu.

Dragica Roščić govorila je o učincima porezne reforme na lokalnim razinama koje su odreda dobile više sredstava, te navela primjere Sinja, Vrgorca, Baške Vode i Makarske.

Petar Škorić govorio je Čiovskom mostu i njegovoj važnosti za buduću prometnu infrastrukturu Čiova, o Pelješkom mostu i njegovom značaju. Osvrnuo se na prometne infrastrukturne projekte vezane uz Split.

Petar Škorić

– Uz projekt izgradnje tunela Kozjak, od velike je važnosti za rasterećenje prometa u Splitu povezivanja Resnika i splitske gradske luke i izmještanja kolodvora u Kopilicu. Naravno, tu je i buduće povezivanje Splita s Omišom koje će ići kroz dva smjera. Zaobalni će krenuti izgradnjom mosta preko Cetine i izgradnjom tunela Komorjak, a početak buduće brze ceste Split -Omiš bit će zaobilaznica Mravince – TTTS koja se priprema. U Dugopolju će se raditi proširenje ulaza s autoceste – kazao je Škorić pohvalivši se da je grad konačno dobio vlasništvo nad Dioklecijanovom palačom.

Ivan Šipić

Triljski gradonačelnik Ivan Šipić istaknuo je da su jedinice lokalne samouprave sudjelovale u izradi zakona o državnoj imovini u pogledu neiskorištenog zemljišta koje je prepušteno općinama i gradovima da ih pretvore u stambene zone.

– Zakon je prošao i zaživio. Krš se pretvara u stambene zone. Demografske mjere itekako su vezane uz radno mjesto, a radnih mjesta nema poticaja za gospodarstvo i poduzetnike – kazao je Šipić kritizirajući pisanja o Trilju kao “gradu duhova”.

– U petak smo u Zagrebu potpisali ugovore ukupno vrijedne 860 milijuna kuna za nove jaslice i vrtiće u cijeloj Hrvatskoj. Trilj, Otok, Dugopolje i niz drugih gradova i općina dobili smo po više od milijun eura – rekao je Šipić. Ante Bačić je istaknuo da je Hrvatska treća u Europi po broju zaposlenih u 2018. godini, a Ante Sanader je pohvalio rad županije i u ime saborskih zastupnika obećao daljnju potporu.

Ante Bačić Baćo

Ante Bačić – Baćo je sebe predstavio kao “šećer na kraju”.

– Hvala što ste mi dali toliko medijskog prostora zbog jedne nesmotrene izjave, a toliko toga dobrog je napravljeno – kazao je dodavši  da je Zakon o vježbenicima i pravosudnom ispitu olakšao “život” onih na koje se primjenjuje. Kazao je i da je zakon izjednačio status redovnih i oko 40 tisuća izvanrednih studenata kojima je omogućen rad. Pohvalio je i Vladine mjere za zapošljavanje te istaknuo podatak o 71 tisući novozaposlenih u Hrvatskoj ove godine.

Župan je potom otvorio pjenušac i nazdravio s okupljenim novinarima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime