Nakon izglasavanja Pravilnika koji definira prava i obveze koncesionara i davatelja koncesije, novinarima se obratio župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban:

– Izražavam zadovoljstvo i zahvaljujem svim članovima Županijske skupštine, ali moram reći ne samo njima, nego i svim udrugama jer jako široki krug ljudi je radio na ovom novom pravilniku i gotovo je jednoglasno donesen, vidjelo ste s par suzdržanih glasova, a ja to tumačim da su i oni zadovoljni s ovim novim pravilnikom. Naravno sada nam predstoji primjena tog pravilnika. Iskreno se nadam da ta će primjena biti jednako tako uspješna. Razmatrat ćemo sve koncesije i moram ovdje naglasiti da se registar koncesija ne nalazi u Županiji, što se ovdje i danas kroz raspravu protkalo. Registar koncesija se nalazi u Ministarstvu financija.

Danas se trebalo imenovati i povjerenstvo na kojega su mnogi zaboravili. Da, mi smo odredili stalne članove, a točku danas nismo stavili jer, nažalost, od lokalnih zajednica od 31 zainteresirane lokalne zajednice dobili smo svega 8 prijedloga za promjenjivog člana. Oporbeni vijećnici se moraju dogovoriti tko će biti član iz oporbene kvote. I tu sam bio fleksibilan, pa sam tu točku odgodio za sljedeću sjednicu u listopadu. Imenovanjem povjerenstva stječu se uvjeti da se sutra ovaj pravilnik transparentno primjenjuje.

Prihvatili ste neke amandmane oporbe?

– Prva smo Županija koja donosi ovakav pravilnik u RH. Već smo imali upita od drugih Županija da i oni na ovaj način zaštite svoje pomorsko dobro. Bitni su elementi da je što je moguće rigoroznije, ali u skladu s hrvatskim propisima, na razini Vlade formirati posebno Ministarstvo gdje će biti objedinjena sva ministarstva i da će se osnažiti institucijom inspektorata. Bio bih posebno sretan da se to dogodi. Uz naše povjerenstvo i komunalni redari lokalnih zajednica mogu kontrolirati i dojavljivati povjerenstvu, a povjerenstvo onda na temelju Pravilnika reagira. Sve je to dobro, no bit će do kraja dobro samo ako državni inspektorat bude to adekvatno kontrolirao. Nadam se da će Vlada, kako je i rekla, osnažiti inspekcije i da će biti prostora za djelovanje.

Rebalans se donosi radi tri važne točke: ispalata sredinom listopada roditeljima za knjige prvašića, drugo je ITC centar i radi nove zgrade za Županijsku skupštinu.– Kako smo i obećali, do kraja rujna isplatit ćemo oko 2 900.000 kuna za knjige prvašića. Oko 66 tisuća kuna ide za djecu bez oba roditelja. U susretu s načelnicima i gradonačelnicima u listopadu pokušat ćemo naći način da ovu mjeru proširimo na sve učenike osnovnih škola. Druga stavka je povećanje za dnevnu bolnicu Zagvozd, a Županija će odmah izdvojiti 700.000 kuna. ITC centar će do kraja godine dobiti 336 tisuća kuna, a u dogovoru s FESB-om aktivnosti kreću već u listopadu. Tu je još zgrada u ulici Ruđera Boškovića, popularni “Varteks”. Nadam se da ćemo poslije javne nabave pokrenuti uređenje prostora za poduzetnički inkubator za ITC centar. U sklopu njega, na gornjem katu jer predviđena, hajdemo je nazvati – kongresna dvorana. U toj dvorani će se povremeno održavati sjednice Županijske skupštine. Mislim da će i za medije biti adekvatniji uvjeti rada, a i za izvršnu vlast.

Što se tiče Deklaracije o termoelektrani na Perući, MOST je to poslao u petak. S obzirom na broj mailova i obiman poslovnik, mislim da je takvo što trebalo poslati još ranije. Tako važnu strategiju trebalo je poslati ranije. Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo održati tematsku sjednicu na tu temu i proširiti je na ekološku zaštitu cijele naše županije. Tu je potrebna svakojaka struka i nadam se da ćemo zajedno iznjedriti jedan važan dokument za budućnost, svojevrsnu bibliju ekološke zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0