Župan Boban predstavio novi Centar izvrsnosti iz prirodoslovlja: “Hrvatski obrazovni sustav nije posvetio dovoljno pažnje darovitoj djeci”

Uz već uspostavljene Centre izvrsnosti matematike, informatike i novih tehnologija, novouspostavljeni centar integrirat će područja biologije, kemije i fizike

Jutros je u dvorani Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban održao konferenciju za novinare na temu “Uspostava Centra izvrsnosti prirodoslovlja”. Na konferenciji su sudjelovali i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić, koordinator Centara izvrsnosti SDŽ Ivica Zelić te ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Split i voditeljica Centra izvrsnosti prirodoslovlja Marija Pustak.


Uz već uspostavljene Centre izvrsnosti matematike, informatike i novih tehnologija, novouspostavljeni centar integrirat će područja biologije, kemije i fizike.

– Moram reći da obrazovni sustav Republike Hrvatske nije dovoljno pažnje posvetio darovitoj djeci i to je činjenica. Hoće li reforma obrazovanja to prepoznati, vidjet ćemo. U međuvremenu smo u Splitsko – dalmatinskoj županiji pokrenuli ove centre izvrsnosti, a ove godine po prvi put i iz prirodoslovlja i to interdisciplinarno, jer je sustav takav na svjetskoj razini. Uz već postojeće Centre doći ćemo na brojku od 400 djece i gotovo 100 mentora. Posebno me veseli što su ove aktivnosti, uz ravnatelje škola, prepoznali i roditelji. Imam saznanja da su neki roditelji tijekom ljeta djecu slali i na dodatne repeticije, kako bi se mogli natjecati na Centrima izvrsnosti ove školske godine. To me veseli i nas sve skupa gura. – kazao je Boban i nastavio:

– S obzirom da smo prošli na državnom natjecanju za centre kompetencija unutar strukovnog obrazovanja i to moramo dalje širiti. Naše dvije strukovne škole, Obrtno – tehnička i Ugostiteljsko – turistička, su pored zagrebačkih škola jedine koje su prošle, pa ćemo krenuti i u tom smjeru. To trenutno nadilazi mogućnosti naše županije, pa ćemo do kraja godine ili najdalje početkom sljedeće formirati ustanovu centara izvrsnosti po uzoru na mnoge europske zemlje, a prije svega po uzoru na Izrael. Kroz tu ustanovu ćemo uz sve aktivnosti o kojima smo dosad govorili implementirati i centre za kompetenciju na području naše županije. – najavio je Boban.

Naglasio je da natječaji nisu samo za škole čiji je osnivač Splitsko – dalmatinska županija.

– I sada u centrima izvrsnosti imamo najviše djece s područja Splita, ali i iz drugih županija, poput Dubrovačko – neretvanske, ali i iz privatnih škola. Nismo selektirali djecu, već smo prihvatili svu djecu koja su se na natječaju pokazala kao darovita. Tako će biti i ubuduće. – zaključio je Boban.Dodao je i da će ustanova centara izvrsnosti biti smještena na jednom od naših fakulteta dok se ne završi centar u Ulici Ruđera Boškovića.

Ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Split i voditeljica Centra izvrsnosti prirodoslovlja Marija Pustak pozvala je sve učenike da se prijave za centar izvrsnosti iz prirodoslovlja.– Po prvi put je program prirodoslovlja interdisciplinaran, što znači da povezujemo biologiju, kemiju i fiziku u jednu cjelinu. Svaki učenik u novim laboratorijima će samostalno izvoditi pokuse i samostalno doći do novih saznanja uz pratnju mentora. Pozivam i sve mentore da se prijave za rad s darovitom djecom. Mislim da su darovita djeca razvojem ovog centra izvrsnosti budućnost naših novih znanstvenika u STEM području, koje je budućnost za Splitsko – dalmatinsku županiju. – kazala je Pustak.

Testiranje će se održati 6. listopada, a novi Centar će početi s radom 20. listopada.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime