ŽUC proslavio 20. obljetnicu: “Trebamo imati održivi sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta”

Sjednica je održana u dvorani Muzeja Grada Splita

Danas se obilježila 20. obljetnicu djelovanja županijskih uprava za ceste kao specijaliziranih ustanova koje upravljaju najvećom mrežom razvrstanih javnih cesta u Republici Hrvatskoj, a to su županijske i lokalne ceste. Sjednica je održana u prepunoj dvorani Muzeja Grada Splita. Proslavu su uveličali i izaslanica ministra i državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastukture Nikolina Brnjac, župan Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik Hrvatske zajednice županija Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, zastupnici u Hrvatskom saboru Ivan Šipić i Stipo Šapina, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, predsjednik Udruge općina RH i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević, predsjednik Udruge županijskih uprava za ceste Boris Kozjan i ravnatelji ŽUC-eva, voditelj poslovne jedinice Split Hrvatskih cesta Neven Matijević kao i brojni načelnici i gradonačelnici, direktori partnerskih tvrtki, direktori javnih i komunalnih poduzeća, kao i državnih, županijskih i lokalnih ustanova.


Domaćin i inicijator ove proslave je bila Županijska uprava za ceste Split, a u ime domaćina prisutne je pozdravio ravnatelj Petar Škorić.

-Od ukupne mreže od oko 18.530 kilometara županijskih i lokalnih cesta ŽUC Split, razmjerno razvedenosti, površini i broju stanovnika ima i najveću mrežu od 1.740 km cesta. Kod osnutka ŽUC-a većina tih cesta bila je u lošem stanju, a imali smo i više od 300 km neasfaltiranih cesta. Danas je situacija znatno drugačija, iako nam je ostalo još 39 kilometara neasfaltiranih cesta, najveći dio ukupne cestovne mreže doživio je određeni oblik poboljšanja, rekonstrukcije ili izgradnje. Danas je cestovna mreža značajno unaprijeđena, a samo u posljednje 4 godine ŽUC Split je obnovio i izgradio više od 100 km cesta. ŽUC-evi su se u ovih 20 g. dokazali kao mali i najracionalniji upravitelji cesta s najmanjim rashodom upravljanja i najmanje zaposlenih po kilometre. Na 100 km – 1 zaposlenog, a na 1 mil. kn proračuna 950.000 ide izravno za cestu. Trebamo imati održivi sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta u Republici Hrvatskoj, jer je sadašnja preniska razina ulaganja dalje neodrživa i već sada dovodi u pitanje urušavanje razine sigurnost prometa na tim cestama. Sadašnja sredstva za županijske i lokalne ceste iznose samo 44.000 kn po kilometru godišnje, a potrebno je najmanje dvostruko više. Zato, ne smijemo dopustiti daljnje zanemarivanje najveće mreže cesta, za čije se održavanje i rekonstrukciju sredstva nisu povećavala posljednjih 15 godina. ŽUC-evi trebaju biti temelj i jezgra svih budućih preustroja sustava jer svoju svrhu i misiju ispunjavaju od osnutka do danas. Od svog osnutka doprinose ravnomjernom razvoju svih krajeva županija na području na kojem djeluju, a glavna odlika je vrlo kvalitetna suradnja sa lokalnim zajednicama. Sustav nije savršen, ali je sasvim sigurno dobar i održiv temelj kojeg daljnjim zakonskim rješenjima treba nadograđivati. – kazao je Škorić.

Državna tajnica Nikolina Brnjac u svojstvu izaslanice ministra mora, prometa i infrastrukture je izrazila priznanje ŽUC-evima na njihovom radu kojim je omogućeno kvalitetnije održavanje i izgradnja cesta. S obzirom da se radi o najvećoj mreži javnih cesta u Republici Hrvatskoj, ministarstvo je svjesno da su financijske potrebe veće od mogućnosti, pa je zato ovom prilikom nazočnim ravnateljima ŽUC-eva podijelila ugovore u sufinanciranju u iznosu od 80 milijuna kuna iz izvora financiranja Hrvatskih cesta. ŽUC-evi su se, kako tvrdi državna tajnica, dokazali kao male i efikasne uprave koje odgovorno, kvalitetno i racionalno gospodare sredstvima. Financiranje ŽUC-eva u sklopu restrukturiranja cestarskog sektora predviđa poboljšanje iznosa i trajnosti izvora financiranja te će se pronaći odgovarajuća rješenja. Ministarstvo će i dalje nastaviti podupirati rad ŽUC-eva koji na najbolji način prepoznaje i rješava probleme na županijskim i lokalnim prometnicama.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime