Nakon što nam je početkom tjedna ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Jasna Ninčević, odbila dati rezultate analize kakvoće vode za područje Žrnovnice i uputila nas na Ministarstvo zdravstva, svi odgovori nadležnih institucija mogu se svesti u jednu rečenicu: vodovodni sustav u Žrnovnici nema uporabnu dozvolu i građani piju vodu na vlastitu odgovornost.

Tijekom petka za mišljenje o trenutnom stanju vode za piće u ovom podmosorskom mjestu upitali smo predsjednika Mjesnog odbora Žrnovnica, Sinišu Marina.

– Vodu stalno pijem i to sam već izjavio nekoliko puta. Nisam je pio jedino kad je bila očito zamućena i crna u vrijeme poslije požara.

Ne bojim piti našu vodu jer mi, po nekim drugim mjerenjima, imamo informacije da je voda fizikalno-kemijski ispravna za piće da odgovara svim normativima i smatram da nema razloga za strah. Voda je, prema našim spoznajama, posljednjih 20-ak dana potpuno ispravna za piće. Ja je pijem stalno, piju i moji ukućani. Ipak to ne znači da ću ikome preporučiti da pije vodu. Ali kažem da voda u ovo trenutku nije ništa gora nego je bila prije požara, prema tome, pili smo joj godinama i mislim da se može piti bez problema i sada.

Čuli smo da je zadnjih godinu dana ipak uložena određena svota novaca u vodovod?

– Ulaže se konstantno. Netko kaže da se nestručno održava. Mi imamo čovjeka koji je zadužen samo za vodovod i koji godinama to radi. On vodi računa o kloriranju. On je zaposlenik Grada Splita, ali radi isključivo na održavanju vodovodne mreže. Iza samoga požara promijenjeni su klorinatori koji su imali problem s ubacivanjem klora u vodu pa je dolazilo do nekih manjih odstupanja i to tako da voda tada nije bila ispravna. Sada su promijenjeni svi klorinatori i zadnjih dvadeset dana je voda ispravna za piće.Doznajemo da je za sljedeći tjedan sazvan sastanak vezano za vodovod i kanalizaciju…

– Tako je, sredinom sljedećeg tjedna imamo sastanak s Gradom Splitom i Eko kaštelanskim zaljevom vezano uz novi vodovod i kanalizaciju koja se radi usporedo. Ona će se isključivo graditi po projektu Eko kaštelanskog zaljeva. Znamo da se ta izgradnja najavljuje se već godinama, ali se zbog imovinskopravnih odnosa i suda do sada nije moglo početi graditi.

Informacije koje imamo otkrivaju da je postupak priveden kraju i nadamo se da će se uskoro dogoditi početak izgradnje.

Što je s pojedincem koji se spori oko postojeće trase buduće kanalizacija?

– To i kažem da je pojedinac na Upravnom sudu izgubio spor, a ima li pravo žalbe ili ne, ne znamo, ali mislim da je očito da on taj spor ne može dobiti.

Hoće li Žrnovnica zadržati svoju stari vodovod?

– Hoće! Dogovor s agencijom Eko kaštelanski zaljev je takav da postojeći vodovod koji se koji mi sada koristimo i napaja se s izvora Žrnovnice ostaje kao tehnološka voda kada dobijemo vodu iz Jadra. Dakle, ostat će kao tehnološka voda, a plaćat će se vjerojatno nešto, ali po puno povoljnijoj cijeni nego ova iz Jadra, s tim da će svaka kuća morati napraviti priključak nove vode da bi dobila priključak kanalizacije. Postojeća voda ostaje samo za zalijevanje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0