Zračne snage angažirane diljem Dalmacije, Svilaja gori već četvrti dan

Koncentracija snaga rapoređuje se prema stanju na terenu i prioritetima gašenja

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u četvrtak, 17. kolovoza 2017., cjelodnevno su angažirane na požarištima u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Koncentracija snaga rapoređuje se prema stanju na terenu i prioritetima gašenja. Tako se trenutno na požarištu Zaton-Raslina nalaze četiri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802. U međuvremenu, brzom reakcijom dva Canadira uspjela su dva nova požara staviti pod nadzor gasitelja i to na lokaciji Sapin Dolac kod Primoštena i u Žitniću kod Drniša.

Dva Airtractora još uvijek djeluju na požarištu Svilaja gdje vatra bjesni već četiri dana.

Tamo su na terenu i pripadnici JVP Split. Vatrogasci brane kuće, zapadni dio još uvijek gori. Vatrena fronta se proširila i na 7 kilometara.

Potporu u gašenju požara Zaton-Raslina i danas pružaju pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 219 požara (77 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).


Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0