ZRAČNA SNIMKA Pogledajte kako izgledaju intenzivni radovi na Karepovcu, ali i procjedne vode u njegovom podnožju

Da su se radovi prilično intenzivirali svjedoči snimka koja je nastala ove nedjelje

Radovi na sanaciji Karepovca sve se više intenziviraju. Šef gradilišta, Arsen Zoran Tonšić, prilikom posljednjeg brifinga o tijeku sanacije izjavio je da se sada prebacuje otpad koji se na Karepovcu odlagao zadnjih 6-7 godina i da se isključivo radi o komunalnom otpadu.


“Od starta nam je krucijalna bila dinamika, a od sada se od nas traži još i veća. Sve to radimo kako bi plohe što prije dovodili u završno stanje i išli po projektu predviđenim budućim slojevima, a to je izravnavajući sloj koji je upravo ono što smo radili na Božić. Sada već postoje dovršeni segmenti. Mi smo za sada u jednoj dinamici koja je iznad očekivane i u tom smjeru idemo – kazao je Tonšić dodajući da njegova tvrtka na Karepovcu radi tek dva mjeseca te da se uvodi produženi radi do 23 sata navečer.

Svi ističu da je prva faza najosjetljivija jer će u njoj građani najviše osjećati neugodne mirise, a intenzivnim radovima ta će se faza pokušati dovršiti do ljeta. Iskopima se omogućuje prostor da bi se uopće mogle otvoriti sljedeće faze radova. Izvođač ističe da preostale faze sanacije Karepovca, kada su neugodni mirisi u pitanju, građani neće osjetiti.

“Na istoku odlagališta se vrši iskop otpada, gdje je predviđena izgradnja odlagališne kazete. Otpad se, sukladno projektu, ugrađuje u tankim slojevima kako bi se smanjila emisija neugodnih mirisa. Na Karepovcu nam je najveći problem prostor. Dio odlagališta već se dovodi u završno stanje. Veličina otvorene površine smeća je velika i to je razlog zašto toliko smrdi. Na istoku se radi s 10 bagera i ukupno 55 strojeva koji premještaju otpad s istočne na zapadnu stranu. Dinamika se sada dodatno intenzivira da bi što prije završili neugodnu fazu. Problem je i primanje novog, svježeg otpada” – kazao je Tošić u petak na brifingu.

Da su se radovi prilično intenzivirali svjedoči snimka koja je nastala ove nedjelje. Gradilište na Karepovcu dronom je preletio Tonći Lučin. Kamioni i ostali strojevi intenzivno rade na istočnoj strani odlagališta. Oslobađa se prostor na kojem će se graditi kazeta za prihvat novog smeća, što bi trebalo biti dovoljno do puštanja rad Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Između Karepovca i poljoprivrednih površina u njegovoj neposrednoj okolici jasno se mogu vidjeti otpadne vode koje se cijene s karepovačkog “brda”. I ovaj problem će se riješiti tijekom sanacije izgradnjom sustava za odvodnju procjednih voda sa sanitarnih ploha i odvodnog kanala.

Zračnu snimku Karepovca snimljenu tijekom nedjelje pogledajte u nastavku:Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0