Jučer je idržan sastanak gradonačelnika Krstulovića Opare sa svim političkim opcijama koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća grada Splita.

Danas je priopćenje za javnost uputio vijećnik inicijative Popravi Grad Ante Zoričić, koje prenosimo u cijelosti:

Iako sam bio nazočan sastanku predstavnika svih političkih opcija u GV Splita sa gradonačelnikom i njegovim suradnicima nisam nazočio tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila nakon sastanka. Sam sam tako odlučio, a razlog tome je moje neslaganje sa zaključkom i načinom na koji je gradonačelnik pristupio rješavanju ovog teškog problema za Grad Split. U pojedinačnom izjašnjavanju, na prijedlog gradonačelnika, osim mene, svi predstavnici stranaka dali su podršku gradonačelniku za započinjanje razgovora (ne pregovora) sa dr. Kneževićem. Zašto sam ostao suzdržan? Zato što smatram da je cijelo ovo izjašnjavanje predstava kojom je gradonačelnik želio ostaviti dojam u javnosti da poduzima sve potrebne radnje, a nazočnost predstavnika svih stranaka trebala je samo pojačati dramatičnost toga trenutka. Nasuprot tome stavu smatrao sam da gradonačelnik prvo treba okupiti najbolje imovinsko-pravne odvjetnike i pravne stručnjake (uključujući profesore sa pravnog fakulteta), razmotriti sve opcije, po njihovoj preporuci donijeti odluku i tek onda zatražiti podršku vijećnika za provođenje takve odluke.

Kakvog smisla ima da mi koji nismo pravni eksperti dajemo javno gradonačelniku podršku “za započinjanje razgovora”? Može li takav performans pomoći u iti jednom promilu položaju Gradu u ovom postupku? Hoće li takvi razgovori u možebitnom žalbenom postupku biti otegotna okolnost za Grad Split kao što neki tvrde da je bio i nerealizirani sporazum?

To mi, predstavnici politički opcija, ne znamo i ne moramo znati. Ali trebaju znati renomirani odvjetnici i pravni savjetnici koji su gradonačelniku trebali preporučiti razgovore ili pregovore, nagodbu ili žalbu, reviziju ili obnovu postupka. Zar je važnije što ćemo preporučiti mi političari nego pravni eksperti? Ovako se sve svelo na slike i izjave, poruke i dojmove od kojih Grad Split nema i neće imati nikakve koristi. A možda će imati štetu. U tome nisam i ne želim sudjelovati makar u svojim razmišljanjima i postupanjima ostanem potpuno usamljen.

Po mome sudu, nešto slično dogodilo se i odlaskom gradonačelnika Splita premijeru RH i to prije nego je presuda i službeno stigla u Banovinu. Koji je bio cilj toga sastanka? Da li je premijer RH trebao platiti taj dug? Utješiti Splićane? Ili možda zaustaviti Hrvatsku poštu da isporuči Banovini takvu presudu? Pa zar nije očito da Vlada RH ne želi preuzeti odgovornost niti za svoj dio duga koji se odnosi na Spaladium Arenu a kamoli za ovaj spor?

Smatram da nije vrijeme za stvaranje dojmova, PR i cirkusiranje. Čak su i optužbe korisnije od ovoga čemu smo sada izloženi. S druge strane razumijem svoje kolege koji su pristali dati takvu vrstu podrške. Suprotno postupanje možda bi imalo negativan odjek i možebitan alibi gradonačelniku za nedonošenje bilo kakve korisne odluke.

Ali držim da ih (nas) on, upravo zbog ozbiljnosti trenutka u kojem se nalazimo, nije trebao koristiti i dovoditi u takvu situaciju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime