U Splitu je od početka srpnja postavljeno 474 kante za smeće koje su u koncesiji tvrtke Akceleracija. Grad će na račun ove koncesije dobivati 26 tisuća kuna mjesečno, a glomazne tamnosive kante nakon 7 godina ostat će u vlasništvu Splita. Izgled ovih kanti izazvao je i bunu oko narušavanja vizure Grada.

Grad Split je proveo natječaj još u siječnju kojim je trebalo izmijeniti 254 kante, dok je novih trebalo biti 220. Suglasnost za izmjene dale su gradske tvrtke Čistoća i Parkovi i nasadi.

– Jutros je Gradski vijećnik stranke Pametno, Renato Čupić, rekao kako su suglasnost za kante dale gradske tvrtke Čistoća i Parkovi i nasadi. Kolege iz Čistoće će se javiti i sami obrazložiti, a ja mogu kazati za Parkove i nasade. Što se tiče Parkova i nasada istina je da smo dali suglasnost za izmjenu, ali mi nismo ti koji odabiru vrstu koša, veličinu i estetiku kante. To nema veze s nama. Grad Split je sproveo natječaj, a mi smo samo dali suglasnost da, na onim mjestima gdje su bile kante koje su dotada bile u nadležnosti Parkova i nasada, se ide tako da netko te koševe promijeni besplatno i da ih održava tako da bude jeftinije Gradu. – kazao nam je direktor Parkova i nasada Zoran Barac.

Tvrtka Akceleracija dužna je narednih 7 godina održavati postavljene kante.

– Oni su dobili koncesiju na 7 godina. Dakle, Split je proveo natječaj, a tvrtka Akceleracija je dobila na natječaju. Grad je proveo natječaj i birao vrstu kante. Mi kao Parkovi s tim nemamo ništa. Dakle, naša suglasnost je samo suglasnost da se može izmijeniti naša stara kanta. Ovo govorim da ne bi bilo nesporazuma i prozivanja bez veze. Nekad je bolje pitati, nazvati, popričati uz kavu, zatražiti dokumentaciju koja se uvijek može dobiti, nego izaći s nečim neprovjerenim i nepotpunim. – naglasio je Barac.

Spomenimo još kako je tvrtka Akceleracija vlasnik koncesije za oglašavanja na rasvjetnim stupovima koju je odabrala gradska tvrtka Splitska obala za vrijeme Kerumovog stolovanja 2011. na 10 godina koncesije. Vlasnik Akceleracije, Ante Tonković, javljao se i na natječaj za Turističku palaču sa start-up tvrtkom Translacija, koju je tada pretekla tvrtka Valleus Baldasarovog donatora Stipe Mađora, a na ovom natječaju “izvisila” je tvrtka Neir, koja je na tom natječaju bila jedina ozbiljna tvrtka s 58 zaposlenih i dobiti 2,7 milijuna kuna u to vrijeme.