Splitski SDP ove subote bira novo vodstvo stranke. Članovi SDP-a će birati između 4 kandidata, a to su Ivan Čizmić, Goran Kotur, Stiven Vladislavić i Zoran Barac. Barac jedini dosad nije imao strančke funkcije, dok je Vladislavić bio potpredsjednik stranke u mandatu Ive Baldasara i za vrijema Darka Parića, a Kotur je gradski vijećnik sadašnjeg saziva Gradskog vijeća Grada Splita, bio je potpredsjednik za vrijeme Darka Parića. Ivan Čizmić je bio član posljednjeg saziva gradskog odbora do dolaska stranačkog povjerenika. Mladi odvjetnik, Ivan Čizmić, se odlučio na kandidaturu s obzirom na trenutno stanje u stranci, a sa sličnim ambicijama krenuo je i direktor Parkova i nasada Zoran Barac. S Barcem smo porazgovarali koji dan prije izbora da nam otkrije koja je njegova vizija u budućnosti splitskog SDP-a.

-SDP u tijelima stranke treba stručne i iskusne ljude koje su se dokazali u svom poslu, u kombinaciji s mladim i sposobnim članicama i članovima koji svojom dinamičnošću i svježim idejama mogu dati dodatni impuls radu tih tijela. Samo SDP na čelu s takvim ljudima može vratiti ugled stranci i biti pokretač razvoja grada na svim poljima! Nikako ne želim vodstvo u kojem dominiraju političari općeg formata koji se u sve razumiju, a nisu u životu postigli ništa izvan politike! – kazao nam je Barac.

Pitali smo na koji način bi SDP pod njegovim vodstvom rješavao gradske probleme.

-SDP mora zauzeti stav o svim bitnim gradskim problemima. Taj stav trebamo raspraviti na tijelima stranke uz uključivanje svih zainteresiranih članova i nezavisnih stručnjaka, te ga putem naših stručnih predstavnika prezentirati javnosti kroz različite tribine, okrugle stolove, press konferencije… I na takav način osvještavati javnost o gradskim problemima te nuditi načine rješavanja. Samo tako možemo vratiti ugled splitskom SDP-u!
Grad Split nagomilan je problemima; kvalitetnim radom moramo vratiti zajedništvo i povjerenje u stranku da se možemo izboriti za veću zaposlenost i socijalna prava, da postanemo moderni grad visoke tehnologije, kreiramo sveobuhvatnu i održivu viziju razvoja turizma u skladu sa svim potencijalima koje imamo, vratimo ponos splitskom sportu, ojačamo i podržimo institucionalnu i nezavisnu kulturnu scenu…- rekao je Barac.

S obzirom na dosadašnji odnos središnjice prema splitskom SDP-u zanimalo nas kakav bi on odnos gradio sa središnjicom.

-Želim da kao partneri sa središnjicom stranke konstruktivnim prijedlozima sudjelujemo u kreiranju državne politike, a posebice u onim temama koje su specifične za naše područje. Želim potaknuti snažnu borbu SDP-a za socijalno ugrožene skupine građana i mlade, kao i da se posebna briga posveti radnicima, pogotovo onim zaboravljenima i obezvrijeđenima u privatnom sektoru!
Ne želim da nekritički prihvaćamo sve odluke koje nam se serviraju, niti da budemo slijepi sljedbenici stranačkog vrha ili bilo koga drugog, kao ni da se liste za naše područje kroje od rotirajućih i vječnih kadrova te na osnovu naputaka odozgo. Ne želim da se kvote
žena i mladih poštuju samo na papiru stavljanjem potrebnog postotka na začelje lista.
Želim da u stranci stvorimo atmosferu u kojoj će kroz kvalitetnu i pozitivnu raspravu svi članovi, bez obzira na spol i dob, dobiti jednaku šansu da se dokažu i uvjere druge članove da svojom stručnošću, sposobnošću i drugim kvalitetama zaslužuju biti članovima tijela stranke, odnosno kandidati u predstavničkim tijelima. – ističe Barac.Otkrio nam je i svoj životni put do dolaska u Parkove i nasada i današnju kandidaturu za predsjednika splitskog SDP-a.

-Rođen sam 8. travnja 1964. godine u Splitu, a djetinjstvo sam proveo u Komiži. U 6. razredu osnovne škole zajedno s obitelji selim se u Split. U mladosti sam se aktivno bavio sportom, prvenstveno kao košarkaš Dalvina, bivši košarkaški trener u mlađim dobnim uzrastima istog kluba,a kasnije i kao veteran košarkaške udruge veterana Vitalac. Po struci sam diplomirani inženjer elektrotehnike. Osim u Splitu, živio sam i radio u Zagrebu i Torontu (Kanada), gdje sam bio zaposlen u brokerskoj kući BMO Nesbitt Burns. – otkriva Barac.

Na kraju je poslao poruku svim članovima splitskog SDP-a koji u subotu izlaze na izbore.

-Dragi članovi, svima nam je dobro poznato u kakvom se stanju danas nalazi naš SDP i analogno tome cijela splitska ljevica, a općepoznati su i razlozi takvog stanja. Unatoč pokušajima relativiziranja odgovornosti, jasno je da je odgovornost uvijek na onima koji su bili na rukovodećim pozicijama i odlučivali o politici, stavu i smjeru stranke. Ja do sada nisam imao prilike sudjelovati u odlučivanju te ne pripadam nijednoj grupaciji niti njihovim nomenklaturama koje se godinama izmjenjuju na vlasti.
Krajnje je vrijeme da jasno i odlučno kažemo NE! takvom SDP-u i zato sam se kandidirao za predsjednika. Dosta mi je podobnosti umjesto stručnosti, prodavanja prazne demagogije i političara općeg formata. Mi trebamo stručne ljude koji su se dokazali i izvan politike, ljude koji će znati voditi stranku i preuzeti odgovornost za to vođenje. Takve ljude želim vidjeti u tijelima stranke i na svim rukovodećim pozicijama. Nužne i korjenite promjene koje su u ovom trenutku potrebne SDP-u mogu provesti samo takve, stručne osobe bez stranačkih hipoteka i dugova, koje su poput mene neopterećene evidentnim stranačkim
podjelama u kojima nisu ni sudjelovali.
Sadašnje poražavajuće stanje i rezultate splitskog SDP-a usporedio bih s katastrofalnim stanjem koje me na početku mandata dočekalo u Parkovima i nasadima, gradskom poduzeću koje sam iz višemilijunskog minusa vrlo brzo doveo u plus i konsolidirao u svim segmentima rada: uveo sam mnoge novitete, osuvremenio poslovanje, za mog mandata mnogo je uloženo u vozni park, strojeve i opremu za rad, a baš kako i priliči jednom direktoru iz redova socijaldemokrata, uspostavio sam izvrstan dijalog s radničkim sindikatima te s istima sklopio Kolektivni ugovor radi promicanja socijalne i ekonomske sigurnosti svih zaposlenih radnika. S obzirom na to da nas sličan posao očekuje i u stranci, kao svoju veliku prednost vidim upravo to iskustvo rada u Parkovima, gdje sam ujedno izvrsno upoznao način funkcioniranja Grada i gradsku komunalu, što je također izuzetno važno za nekoga tko sutra planira preuzeti odgovornost za vođenje stranke te nakon toga, grada Splita. Kroz druženje s brojnim članovima stranke u vrijeme kampanje osjetio sam izrazito pozitivne vibracije i jednu veliku želju članova da SDP konačno krene jednim drugim smjerom, da se probudimo iz ove letargije i kvalitetnim radom vratimo zajedništvo i povjerenje u stranku. Zato Vas pozivam da zajedno vratimo ugled splitskom SDP-u, počevši na izborima, 25. studenog 2017.! – zaključuje Barac.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0