Znate li da je u utorak puhalo najjače jugo stoljeća? Ovaj nevjerojatan video iz Kaštela morate pogledati

Čak i legendarno jugo, koje je puhalo 19. studenog 1999. godine i kada je more poplavilo cijelu Rivu sve do Dioklecijanove palače, bilo je slabije od današnjeg


Kako je bilo najavljeno, utorak je donio nevrijeme na cijelom Jadranu, a najviše je pogodilo područje Dalmacije.


Sredozemna ciklona naglašeno je djelovala na vremenske prilike, najviše u obliku oborina i olujnog do orkanskog vjetra. Metereološka vijest dana je olujno jugo, koje je na dubrovačkom području prelazilo 140 km/h, a u Splitu je na službenoj DHMZ postaji na Marjanu zabilježen orkanski udar od 134.28 km/h. Treća je to najveća brzina juga u Splitu službeno zabilježena u posljednjih 60 godina.

Jači udar juga zabilježen je 24. studenog 1987. godine, kada je zapuhalo 138.60 km/h te 1. veljače 1986., kada je izmjereno 149.04 km/h. Čak i legendarno jugo, koje je puhalo 19. studenog 1999. godine i kada je more poplavilo cijelu Rivu sve do Dioklecijanove palače, bilo je slabije od današnjeg.

Tada su izmjereni najjači udari od 130.92 km/h. To znači da je današnje jugo u Splitu bilo najjače u ovom stoljeću.

U Kaštelima se dogodila rekordna plima te je more poplavilo kompletne niže dijelove obale, a u nekim dijelovima Kaštela more je dopiralo do kućnih pragova. Da je situacija bila alarmantna, svjedoči i to što su iz Grada Kaštela dijelili građanima vreće s pjeskom.

– Vatrogasci i djelatnici Vlastitog pogona u tijeku jednog sata podijelili su vreće s pijeskom koje su imali uskladištene te za ovu noć vreća s pijeskom više nema.

Kako nam je kazao Mate Gotovac iz Vlastitog komunalnog pogona problem je što se sada ne mogu nabaviti dodatne količine pijeska, zbog završetka radnog vremena kamenoloma i trgovina građevinskim materijalom, pa će se pijesak, prema svemu sudeći, osigurati tek u srijedu ujutro, objavljeno je na službenoj stranici Grada.

U nastavku pogledajte nekoliko vrlo zanimljivih videozapisa, uključujući prizore velike ciklonalne plime u Kaštelima.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime