– Sve ono što smo doživjeli protekle dvije godine i činjenica da smo osvojili europska sredstva u punom iznosu za vaše zapošljavanje i za vašu edukaciju, ali i za pomoć više od dvjesto ljudi u gradu Splitu koji su trebali ne samo nekoga tko će im pokucati na vrata, nego i nekoga tko će postati produžena ruka njihove obitelji, dokazi su uspjeha ovog projekta.- kazala je zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović Tomaš  na završnoj svečanoj konferenciji projekta „Zaželi sretniju starost“ održanoj danas u kinoteci Zlatna vrata na kojoj su polaznicama tečajeva podijeljena 43 uvjerenja. Današnji događaj bio je u organizaciji Grada Splita i Centra Zlatna vrata koji je proveo edukaciju za polaznice, dok su dio praktične nastave odradile su u Centru Juraj Bonači. Uvodne pozdravne riječi i čestitke polaznicama na današnjoj su svečanosti uputile pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo, te u ime domaćina, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata voditeljica obrazovanja i andragoška djelatnica, Helena Partinović i ravnateljica Danijela Ćukušić.

Žene zaposlene u projektu „Zaželi sretniju starost“ su završile s pohađanjem programa osposobljavanja za njegovateljice, gerontodomaćice, slastičarke te tečaja engleskog jezika. Osposobljavanja je proveo Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ čime su polaznice stekle znanja, vještine i formalnu naobrazbu koja će povećati njihovu zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Projekt „Zaželi sretniju starost“  provodi Grad Split zajedno s partnerima Centrom za socijalnu skrb Split, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Regionalnim uredom Split i Katoličkom udrugom Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama. Sve aktivnosti, uključujući i edukaciju 50 zaposlenih žena u cijelosti su financirane iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je 8.306.340,00 kuna.

Projekt je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Temelji se na smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, pogotovo uzevši u obzir da su kao sudionice ovih aktivnosti uključene žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta je, pored povećanja kvalitete života krajnjih korisnika, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, što se postiže upravo provođenjem navedenih programa obrazovanja.

U projekt je kroz 24 mjeseca bilo uključeno 229 korisnika kojima se pružala potrebna pomoć u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.), pružanje podrške kroz razgovore i druženje, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima itd. Bitno je napomenuti da se ovdje radi o aktivnostima potpore i podrške osobama u njihovim kućanstvima. Projekt je namijenjen starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju kojima je potrebna potpora i podrška u svakodnevnom životu, a žive na području grada Splita, uz uvjet da predmetna usluga potpore i podrške nije osigurana iz sredstava državnog proračuna ili drugog javnog izvora. Osobe u nepovoljnom položaju su između ostalog osobe s invaliditetom, osobe s mentalnom retardacijom, kronični bolesnici i slično neovisno o starosnoj dobi. Korisnici su također dobivali paket u mjesečnoj vrijednosti od 200 kuna.U listopadu 2018. godine na određeno vrijeme od 24 mjeseca zaposleno je 50 žena koje su duže vrijeme bile u potrazi za zaposlenjem, te viši savjetnik – koordinator za vrijeme trajanja projekta. Za potrebe realizacije projekta, nabavljeno je 50 ženskih gradskih bicikala kako bi se jednostavnije i brže obavljale aktivnosti i kretalo između korisnika.

Kroz provedbu ovog projekta je prepoznata potreba pomaganja u zajednici, a sami projekt je višestruko koristan za sve sudionike u njemu, te vjerujemo da će Grad Split s ciljem nastavljanja aktivnosti uskoro dobiti odobrenje za projekt „Zaželi sretniju starost 2“ koji je prijavljen u mjesecu srpnju 2020. godine kada su se stekli uvjeti, a u sklopu poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime