ŽIVA RASPRAVA U GK VAROŠ Poduzetnici i aktivisti složni: “Hoćemo red u staroj gradskoj jezgri”

Poduzetnici i aktivisti iz centra grada sjeli su za isti stol i razgovarali o problemima s kojima se svakodnevno nose zbog nedostatka adekvatnog plana upravljanja gradskom jezgrom


U Gradskom kotaru Varoš sinoć je bilo živo. Poduzetnici i aktivisti iz centra grada sjeli su za isti stol i razgovarali o problemima s kojima se svakodnevno nose zbog nedostatka adekvatnog plana upravljanja gradskom jezgrom.


Iako je najava ovog događaja podigla mnogo prašine na društvenim mrežama, slaba posjećenost je još jednom pokazala da, uz par iznimki, u Splitu civilno društvo postoji tek na Facebooku. Podsjećamo, pojedine stranke i građani raspravu su nazvali nedemokratskom, a koplja su se najviše lomila oko dolaska Darka Miladina u ulozi hotelijera. Unatoč halabuci na društvenim mrežama, u GK Varoš pojavilo se tek 15-ak građana.

Rasprava je otvorena temom odvojenog prikupljanja otpada o čemu je govorila izvršna direktorica udruge Sunce Gabrijela Medunić Orlić koja je obratila pažnju na to kakvu sliku šaljemo turistima koji dolaze u naš grad.

– S ovakvom organizacijom prikupljanja otpada kakvu imamo u staroj gradskoj jezgri narušavamo turističku sliku grada, a ona će iz godine u godinu biti sve više narušena, jer sve je veći broj turista koji traže održive i ekološki odgovorne destinacije. Osim što turistima šaljemo sliku neurednog i neodgovornog grada, postoji i zakon EU koji kaže da do 2020. godine trebamo odvojeno prikupljati 50 posto komunalnog otpada, a ako to ne ostvarimo prijete nam enormne kazne. A znate tko plaća te kazne? Ne Grad, već građani – upozorila je.

Dodala je da je u interesu svih građana da se utječe na sadržaj Plana upravljanja starom gradskom jezgrom, koji bi trebao sadržavati i plan odvajanja otpada unutar jezgre.– Reći ćete da je to nemoguće, zbog uskih ulica, nedovoljnog broja kamiončića i slično, ali pogledajte grad Treviso u Italiji, koji ima jako sličnu gradsku jezgru kao i Split, ali i vrlo jednostavno rješenje. Određene dane u tjednu se prikuplja određena vrsta otpada. U vrijeme sezone kad su veće gužve, to se čini češće, u određeno doba dana se prikuplja određena vrsta otpada. I to je ono što bi mi trebali organizirati. Nećemo prebacivati krivicu, ali mi kao udruga ne možemo doći i reći idemo organizirati odvojeno prikupljanje otpada. To može jedino Grad Split i komunalno poduzeće Čistoća koji su za to nadležni. Smiješno je da je Grad Split dobio dva milijuna kuna za edukaciju građana o odvojenom prikupljanju otpada. I mi kao udruga godinama educiramo građane i djecu, ali nemamo sustav da ljudi primjene u praksi ono što su kroz edukaciju naučili. Ono što će se najvjerojatnije dogoditi je da će Grad novce potrošiti na letke, brošure i slično, a s druge strane neće nam zaista omogućiti da to radimo. Građanske inicijative moraju napraviti pritisak na Grad i Čistoću da se to organizira – zaključila je.

Njezin govor izazvao je brojne reakcije prisutnih, a svi su se složili kako je Grad podbacio po pitanju organizacije odvojenog prikupljanja otpada. Dotakli su se i teme povećane količine otpada koju proizvodi splitski advent, jer se na kućicama dijele plastične čaše, dok većina drugih gradova taj problem uspješno rješava po principu iznajmljivanja ukrasne šalice, koju posjetitelji po odlasku sa sajma vraćaju za novac ili zadržavaju kao suvenir.Zaključak je da se udruge i građani moraju udružiti i vršiti pritisak prema Gradu da izvrši svoje obaveze na dobrobit svih građana.

Karetašima najveći problem radno vrijeme i neodgovorni ugostitelji

Splitski karetaši bili su jedna od brojnijih skupina na raspravi, a ono što im predstavlja najveći problem je radno vrijeme koje je Grad uveo krajem ove sezone.

– To je bila igra kojom nas pokušavaju pomesti – kazao je jedan od prisutnih karetaša. Objasnio je da smatra da se ograničavanjem radnog vremena ljeti na samo 4 sata dnevno, od 7 – 10, pokušava ukloniti male karetaše i napraviti mjesta za tvrtke s većim brojem vozila.

– Od ta četiri sata, mi možemo raditi tek dva, jer krenemo li voziti po staroj gradskoj jezgri u 7 sati ujutro, doletit će nam kamen u glavu. A mi nismo glavni problem što se tiče prometa u staroj jezgri, veći problem su auta, posebno rent a carovi – kazao je.

U žestokoj raspravi koja je uslijedila između ugostitelja i karetaša zaključeno je da su najveći problem oni ugostitelji koji imaju neadekvatan skladišni prostor, a svejedno dobijaju minimalne tehničke uvjete, pa stvaraju pritisak na karetaše da im dostavljaju u svako doba dana ili gube klijente.

– Svi mi ugostitelji smo komodni, zovemo karetaše kad god nam nešto zafali u skladištu. Ono što bi vi trebali je organizirati se i postaviti cijene, pa kad nam zagusti, potrudit ćemo se da dostavu naručimo do 10 sati i platiti koliko treba – zaključio je varoški ugostitelj Davor Grabovac.

“Je li stara gradska jezgra kurva ili stara dama koju treba čuvati?”

Riječ je preuzeo splitski aktivist i član povjerenstva za Komunalni red Dalibor Popović.

– Stara gradska jezgra je zaštićena kulturno povijesna cjelina koja ima svoj sustav zaštite. Taj sustav zaštite treba ući u Komunalni red i pravilnike, da se napokon počnemo odnositi prema staroj gradskoj jezgri s jednim poštovanjem. Znam da je to mnogima izvor života i zarade, ali moramo shvatiti da je to javni prostor svih nas, zato smo večeras ovdje. Ono što sam ja u osam godina rada saznao o Komunalnom redu je da to nije komunalni red nego komunalni nered. Smatram da su splitski komunalci nesposobni za bilo što organizirati, a ne govorim sad, već deset godina unatrag i da Odjelom za komunalno gospodarenje vlada nepotizam i korupcija, za što imam i dokaze. Primjer su mjenjačnica na Marmontovoj, ali i nedavni radovi na Pjaci. Ne odnosimo se dostojanstveno prema staroj gradskoj jezgri, doživljavamo je kao izvor prihoda – kazao je.

Dodao je da postavljanje bankomata po gradu nije dovoljno regulirano, a Grad nema nikakvu zaradu od njih, ne kontrolira se ni postavljanje nadzornih kamera, nisu označeni ni svi štekati, na što su prisutni ugostitelji komentirali da se zna kome i koliko treba platiti za stol više. Popović je nabrojao niz točaka trenutnog Komunalnog reda, koji se na sve strane krši, a malo toga se sankcionira.

– Ili ukinite Komunalni red, pa recite stara gradska jezgra je jedna kurva, pa ko navali i kako kome ide, ide, ili recimo da je ovo stvarno jedna stara dama koju treba čuvati na dobrobit svih – zaključio je.

“Svi pričamo o svojim pravima, ali gdje je odgovornost?”

Turistički vodič Tonči Cvrlje govorio je ulozi vodiča u neredu koji vlada starom gradskom jezgrom. Kazao je da svim dionicima života u jezgri jednostavno nedostaje odgovornosti.

– Svi pričamo o našim pravima, ali gdje je tu odgovornost? Evo primjera. Ja osobno s karetašima nikad nisam imao problem, jer vodim manje grupe i nije mi problem sklonit se sa strane, ali jedina buža u kojoj sam se ja s grupom sklanjao kad nailazi karet, nedavno je trebala postati štekat. Tako će biti sa svakom bužom u jezgri i mi jednostavno jedni za druge više nećemo imati mjesta. To je problem odgovornosti, jer sve je manje javnog prostora o kojem je govorio gospodin Popović. Štekati se nekontrolirano šire, ja ne mogu raditi svoj posao ako ni sa troje gostiju nemam gdje zastati na prostoru koji bi trebao biti pjaceta, nego moram proći dalje. Svatko od nas bi trebao imati svoje mjesto u staroj gradskoj jezgri, ne može jedna tvrtka voditi grupe od 12 ljudi, a druga 40, a kako većina tvrtki gleda samo na svoju dobit i ne pokazuju odgovornost prema javnom prostoru, na Gradu je da to uredi – zaključio je Cvrlje.

Hotelijer Darko Miladin je naglasio da ne govori u ime svih hotelijera, već isključivo u svoje. Naglasio je da se Split mora ugledati na druge gradove koji su sasvim uspješno uredili pitanje karetaša, odvojenog prikupljanja otpada i turističkih vodiča, na zadovoljstvo svih.

– Hotel ne može bez restorana, restoran bez vodiča, vodič bez gostiju, gosti ne mogu bez hotela, a hotel bez kareta… Ako se Grad želi baviti turizmom, onda smo mi svi tu neophodni. Mi svi imamo svoje probleme i svi bi željeli da je onako kako nama odgovara, ali na Gradu je da uvede red koji ćemo svi morati poštivati – zaključio je.

Istaknuo je i problem obnove stambenih objekata u staroj gradskoj jezgri, a za primjer je dao Dubrovnik.

– Velik problem u Palači su oronuli krovovi, pitanje je vremena kad će nekome doletjeti kupa na glavu. Po meni je to alarmantno stanje na kojem bi se gradske službe trebale angažirati. Ako pogledate Dubrovnik na razglednicama sa zidina, vidjet ćete da su svi krovovi uređeni. Tamo građanima koji nemaju dovoljno sredstava za obnovu, uskače Grad sa subvencioniranjem – kazao je.

Na raspravi se našao i član Nove ljevice Zoran Burić koji je još jednom prozvao Miladina zbog sukoba prošle godine, inzistrao je da prizna da ga je udario šipkom u glavu, na što je Miladin rekao da je dobrodošao da to dokaže na sudu. Uslijedila je svađa koju je uskoro prekinuo moderator Đanović, predajući riječ ugostitelju Duji Piploviću.

– U centru grada vlada nered što se tiče prometa. Pogledajte samo prostor na vrhu Rive. To je svakodnevna borba dostavnih vozila, stranaca koji zalutaju, rent a car agencija… treba postaviti rampu i puštati samo one s dozvolom – kazao je. Dodao je da su velik problem i kante za smeće, kojih u centru ima sve manje, a zapitao se zašto Grad problem nije riješio postavljanjem podzemnih kontejnera.

Rasprava je zaključena obraćanjem predstavnika inicijative GIST Borana Vrandečića koji je kazao kako bi svi problemi o kojima se govorilo na raspravi bili riješeni kad bi Grad izvršio svoju obavezu i donio funkcionalan Plan upravljanja gradskom jezgrom.

– U vrijeme gradonačelnika Keruma s nekoliko udruga smo isposlovali da se uspostavi Povjerenstvo za izradu Plana u kojem su sve stručne službe Grada Splita, predstavnici Ministarstva kulture, Sveučilišta i sve udruge koje su se javile na natječaj, njih 12. U četiri godine koliko se taj Plan rastezao nije napravljeno ništa.

– Bez Plana upravljanja svatko može činiti što hoće i stvara se netrpeljivost između aktera koji žive i rade na tom prostoru. Nažalost, gradonačelnik Baldasar je uz pomoć nekoliko udruga privatizirao Povjerenstvo i uz pomoć takozvanog znanstvenog tima mimo sastavljenog Povjerenstva izradio nešto što je potpuno neupotrebljivo. Postoje načini na koji se sve unutar gradske jezgre može urediti i dovesti u balans, ali niti je Ministarstvo kulture zainteresirano, niti Grad, a imamo i najgoreg pročelnika Konzervatorske službe u cijeloj Hrvatskoj, Bužančića. Ova priča se treba završiti onim što je odbijao Baldasar, a što sad odbija i Opara, a to je Plan upravljanja starom gradskom jezgrom – zaključio je Vrandečić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime