U Hrvatskoj je danas čak 219 novozaraženih koronavirusom. Ukupno je time trenutačno 1.520 aktivnih slučajeva. Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Dvije osobe su preminule. U turističkim središtima i u Zagrebu redovi za testiranje. Kako obuzdati širenje zaraze, osim potpunim zatvaranjem?

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 66 novozaraženih. Uglavnom je riječ o osobama mlađe dobi – od 20 do 30 godina, a klinička im je slika, srećom, vrlo blaga.

– Međutim, moramo biti zabrinuti u smislu da ti mladi dolaze svojim kućama, svojim obiteljima i da naravno postoji mogućnost da se i starije dobne skupine zaraze, rekla je, gostujući u Temi dana HRT-a, prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Jesmo zabrinuti, ali mislimo da je još uvijek sve pod kontrolom i da s našim ponašanjem i mjerama koje se provode – da se mogu svesti ove brojke u normalne granice, dodala je Karin.

U Zadarskoj županiji danas 20 novooboljelih, što je značajan rast s obzirom na to da je od ožujka do lipnja ukupan broj zaraženih bio 88. A od srpnja do današnjeg dana ukupno je 188 zaraženih.

– Točno je da su to sve mlađi ljudi, međutim postotak je ipak da oni zaražuju starije i mi u našoj bolnici danas imamo čak 11 bolesnika, od toga čak četiri na respiratoru, rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar i dodao:

– Znači, mi smo praktički u istoj situaciji u kojoj smo bili na proljeće ove godine. Turistička sezona je bila u puno jeku i mi smo očekivali da će se ovako nešto dogoditi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime