Zeleni Dalmacije šokirani stanjem u Dioklecijanovoj palači: “Kako su zidine u Hrvojevoj postali javni nužnik sa kojih padaju kamenja?”

"Tko su odgovorni i jesmo li mogli izbjeći ozbiljnu devastaciju? Što napraviti kako bi se spriječilo daljnje propadanje pločnika?"

Zeleni Dalmacije šokirani su nastalim dugogodišnjim štetama izostanka zaštite i prezentacije rimskog pločnika jedinstvenog u živućem gradu po kojem tisućama godina hodaju građanke i građani Splita i brojni turisti.


– Turizam u suradnji s nebrigom odgovornih u posljednje dvije godine definitivno je zadao ozbiljan udarac važnoj arteriji pješačke zone povijesne jezgre posebno Krešimirove ulice  i Poljane kraljice Jelene gdje je došlo do denivelacije rimskog pločnika erozije starog kamena, pucanja i oštećenja svih vrsta koji ugrožavaju život stanovnika i turista  prijetnjom ozbiljnih povreda koje se permanentno događaju raznim vrstama padova zbog novonastalih rupa ili klizanja.

Radovi na zvoniku svetog Duje, ranije sanacije katedrale  i prostorima oko Lukačićeve – Bulićeve i drugih ulica rapidno su pogoršali stanje.

Tko su odgovorni i jesmo li mogli izbjeći ozbiljnu devastaciju? Što napraviti kako bi se spriječilo daljnje propadanje pločnika?

Zar nije najvažnije ono po čemu hodaju građanke i građani Splita i posjetitelji? Treba li postaviti oznake zabrane kretanja i opasnosti od pada?

Čemu služi zaštita i proslava 40 godina od primanja u UNESCO  kad posjetitelji ne znaju gdje se nalazi Dioklecijanova palača koju vide na panelima?


Kako su zidine u Hrvojevoj postali javni nužnik sa kojih padaju kamenja? Kako to da kule i šetnica nisu u funkciji u čije smo sanacije potrošili na desetke milijuna kuna? Zašto su bedemi u najgorem stanju ikad?

Tko će to prepraviti Plan upravljanja povijesnom jezgrom?Na konferenciji će govoriti potpredsjednica ZD Dalma Luketin i kao turistički vodič te Lovro Rumora kao predsjednik i nekadašnji član Povjerenstva za povijesnu jezgru Splita.

Dođite i prosudite sami na licu mjesta! – priopćili su Zeleni Dalmacije.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime