Film ‘Caveirac – ponovno pronađeni dvorac’ premijerno je prikazan u Splitu gdje je ujedno osvojio prvu nagradu stručnog povjerenstva.

‘Caveirac – ponovno pronađeni dvorac’ francuskog redatelja Henri-Louisa Poiriera u produkciji Py-films prema sudu stručnog povjerenstva najbolji je film 5. Međunarodnog festivala arheološkog filma završenog u petak navečer u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Film je nastao u sklopu projekta revalorizacije i obnove baroknog dvorca u Caveiracu. Gradonačelnik tog francuskog gradića od Poiriera je naručio film koji će ‘ispričati priču o baroknom dvorcu u središtu mjesta ali i stvoriti osjećaj povezanosti između mještana i naslijeđene zaboravljene baštine.’

Drugonagrađeni je francuski film ‘Vino rimskog Lungdunuma’ Davida Geoffroya, priča o arheološkom lokalitetu Lungdunum, u kojemu se isprepliću fikcija i dokumentarna građa, dok je treća nagrada pripala francuskom dokumentarcu ‘Tajanstveni srednjovjekovni vulkan’ Pascala Guérina koji govori o znanstvenoj potrazi za lokacijom vulkana koji je u 13. stoljeću proizveo najveću erupciju u posljednje dvije tisuće godina.

Zanimljivo, sve tri nagrade stručnog povjerenstva otišle su filmovima francuske produkcije.
Posebno priznanje stručnog povjerenstva dobio je još jedan francuski film – ‘Oko i kamen: oftalmologija drevnog Rima’, redatelja Marcela Dalaisea, kao ‘velika i složena priča o malom arheološkom nalazu.’

Najbolji film 5. međunarodnog festivala arheološkog filma prema glasovima splitske publike je ‘Tajanstveni srednjovjekovni vulkan’ Pascala Guérina.

Festivalske nagrade su replika skulpture Vaska Lipovca ‘Hrvatski kralj’, čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a nagrađenima su ih uručili dr.sc. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, domaćina festivala, Tina Čurković, predstavnica TZ Grada Splita, Ivana Svedružić-Šeparović, pročelnica Službe za odjele Hrvatskog restauratorskog zavoda izvan Zagreba i Diana Nenadić predsjednica stručnog povjerenstva, koja je uručila posebnu nagradu.Nagrađeni redatelji koji su prisustvovali ovogodišnjem izdanju MFAF-a, Marcel Dalaise i Henri-Louis Poirier, osobno su preuzeli dodijeljene im nagrade.

Stručno povjerenstvo koje je odlučilo o nagrađenim filmovima činili su filmska kritičarka Diana Nenadić, Memi Spyratou, direktorica atenskog Festivala AGON, dr. sc. Ana Azinović Bebek pomoćnica ravnateljice za arheološku baštinu u Hrvatskom restauratorskom zavodu, dr. sc. Maja Petrinec, muzejska i znanstvena savjetnica u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika i dr. sc. Marc Azéma, arheolog, redatelj, i direktor Arheoloških susreta Narbonske Galije.

Na dvodnevnom festivalu u službenom programu prikazano je 11 dokumentarnih filmova arheološke tematike iz 8 zemalja: Armenije, Francuske, Hrvatske, Irana, Jordana, Poljske, Španjolske i Turske.

U popratnom programu festivala predstavljen je projekt obnove pariškog Musée de Cluny, francuskog nacionalnog muzeja srednjega vijeka, o kojemu je govorio Michel Huynh, glavni kustos Muzeja Cluny. Dr.sc. Miroslav Katić, novoimenovani ravnatelj splitskog Muzeja HAS, najavio je predavanje francuskog kolege, iskoristivši priliku da istakne poveznicu s pariškim primjerom i najavi predstojeći projekt obnove zgrade i novog stalnog postava splitskog muzeja. Dan uoči službenog otvorenja festivala, u srijedu, u prostoru Francuske alijanse u Marmontovoj ulici, Gérard Sabatier iz Zavoda za istraživanje dvorca Versailles održao je predavanje pod nazivom ‘Vauban i suvremene fortifikacije’ na aktualnu temu turističke eksploatacije barokne fortifikacijske arhitekture.

Ovogodišnje, okruglo izdanje festivala osim kvalitetne filmske produkcije obilježio je i značajan broj zainteresirane publike koja je mogla uživati u šest sati dokumentarnog programa i predavanjima vrhunskih stručnjaka.

MFAF se održava bijenalno pa će se sljedeći, šesti po redu održati 2020.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime