ZAVRŠEN 23. SPLITSKI FILMSKI FESTIVAL Evo tko su laureati

Najbolji su dobili svoje nagrade

Završen je 23. Splitski filmski festival, a večeras su dodijeljene nagrade najboljima.


Najboljim dugometražnim filmom je proglašen Vulkan, redatelja Romana Bondarchuka, višeslojna bajka koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.

Vulkan

Posebno priznanje je dodijeljeno filmu Povijest ljubavi, Sonje Prosenc, koji se odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva.

Povijest ljubavi

Nagradu za najbolji kratkometražni film osvojio je film Plamen, redatelja Samija van Ingena.

Plamen

Plamen je film koji slavi sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930tih. Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak! Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru.

Posebnu nagradu festivala su dobili filmovi Scipijevi slonovi i Završni krug, dok je filmsku nagradu Ivan Martinac dobio hrvatski film Lada Kamenski, Sare Hribar i Marka Šantića.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime