ZATON OBROVAČKI Veterinarska inspekcija obišla ilegalni zoo vrt: Nisu zadovoljni zatečenim, ZOO se zatvara!

Veterinarska inspekcija izašla je na teren i utvrdila stanje u ilegalnom zoološkom vrtu

Nakon što su mnogi mediji, a među njima i Dalmacija Danas izvijestili javnost o stanju životinja u zoološkom vrtu u Zatonu Obrovačkom, veterinarska inspekcija je izašla na teren, utvrdila nedostatke i neprimjereno ponašanje prema pojedinim životinjama, te donijela hitne mjere.


Vlasnik odmah mora liječiti ženku noja i ranjenog ždrala, a makaki majmune predati u Zoološki vrt u Zagrebu. Iako rade već godinama, zapravo djeluju ilegalno.

Zaključke veterinarske inspekcije prenosimo u cijelosti:

Povodom predstavke građana o neprimjerenom držanju životinja u zatočeništvu u okviru restorana, temeljem članka 137. stavka 1. Zakona o veterinarstvu (NN 82/13) dana 31. srpnja 2017. godine izvršen je inspekcijski nadzor na prostoru Ugostiteljskog objekta ANITA u Zatonu Obrovačkom.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da vlasnik ugostiteljskog objekta izlaže životinje iako nema registriran zoološki vrt, odnosno nema rješenje o odobrenju za rad niti je upisan u Upisnik zooloških vrtova, što znači da se bavi neregistriranom djelatnošću.

Osim domaćih životinja na istom prostoru su zatečene i divlje životinje te dva primata. Vlasnik životinja nema nikakvih dokumenata o migraciji, zdravlju, a životinje nisu propisno označene. Vlasnik ne posjeduje nikakve dokumente o liječenjima životinja niti eventualnim uginućima.


Zatečene životinje i njihovo stanje:

Dva crna makaki majmuna, mužjak star po izjavi posjednika 6 godina cca 10 kg mase, ženka 3 godine starosti po izjavi posjednika mase 3 kg. Prostor vanjski ograđen u obliku slova L s mogućnošću pregrađivanja cca 25 m2 i centralnom nastambom 9m2. Visina vanjskog natkrivenog mrežastog ispusta je 3m. Majmuni su dobrog gojnog stanja kod ženske je vidljiva bezdlačnost stražnjice i djela stidnice te nešto keratoznog tkiva u tom području. U svakom od dva vanjska prostora su metalni okrugli bazeni za vodu 30 cm. Unutar nastambe osigurana je pojilica za vodu. Na podu ispusta zatečeni su ostaci jabuka grožđa, krastavaca i paprike.Četiri noja – tri ženke i jedan mužjak u vanjskom ograđenom prostoru cca 30x 8m visine ograde u najvećem dijelu 2,24 m u dijelu ograde dužine cca 8 metara visina iznosi 1,75 cm. Prostor namijenjen za pijesak je ispunjen šljunkom. Nastamba za nojeve je veličine cca 4x2m. Ženke su u trtičnom dijelu slabije opernaćene. Jedna ženska životinja ima iznad prstiju oteklinu veličine teniske loptice. Životinja hramlje te se slabije oslanja;Jedan bijeli i jedan šareni paun u ograđenom prostoru 3x6m sa nastambom 3x2m;Dvije Ljame, muško i žensko starosti 6-7 godina, u ograđenom prostoru 10x5m s nastambom cca 5 m;Dva Australska emua (muško i žensko) u ograđenom vanjskom prostoru cca 6×6 m, visine vanjske ograde 1,8 m. Nastamba je uklopljena u isti prostor veličine 2×4 m, pod je od zemlje posute sitnim tucanikom, nema prostora s pijeskom;Afrički ždral s ispustom 2x3m i nastambom 2,5×2,5 m i ozlijeđenim krilom vidljiva razderana krvava rana;Fazani pet komada – tri ženke i dva mužjaka u ispustu 2,5 x 2,5 s nastambom 2,5x 2,5;Sova ušara u ispustu 3×6 m visine 3m s nastambom u gorenjem dijelu iznad fazana dimenzija 5 x 2,5 m;Dva ponija – pastuh i kobila, kobila starosti 13 godina i pastuh 7 godina, magarac muški 4 godine starosti u prostoru vanjskom 30×30 m s krševitim podom bez vegetacije s nastambom zatvorenom 4 x 3 m, centralno u vanjskom prostoru s betonskim bazenom promjera 6 m s divljim patkama i automatskom pojilicom za kopitare;Tri vijetnamske svinje, dvije krmače i nerast stari 2 godine, nisu označeni, nastamba je zatvorena s natkrivenim ispustom;Jedna lisica starosti cca 3 mjeseca u prostoru vanjskom ograđenom cca 7×2 m i s natkrivenom nastambom 0,80 x 0,45 cm;Patuljaste koze 10 komada – nisu označene ušnom markicom, u ograđenom prostoru 7x 9 m i nastambom 2,5×2 m;Prostori s domaćom peradi u tri ograđena prostora s pripadajućim prikladnim nastambama vrste domaća kokoš;Pure i biserke – cca 50 kom;Deset grlica u zatvorenoj nastambi s natkrivenim ispustom;Četiri komada poljskih trčki (jarebica) u ograđenom prostoru i nastambom 2×3 m;Divlja patka – cca 20 komada, nastamba 3x3m ograđen ispust 5x4m;Način opskrbe vodom u svim nastambama osim majmuna je osiguran putem PVC cijevi za vodu koji je montiran na vanjsku stranu ograda te se iz tih cijevi pune betonski valovčići za napajanje životinja.

U trenutku nadzora sve životinje imale su na raspolaganju dovoljne količine pitke vode, ali upitne temperature, jer se voda u PVC cjevovodu prekomjerno zagrijava, a zimi moguće i zamrzava. U nastambama nije osigurana umjetna rasvjeta niti ventilacija, osobito u nastambi primata, niti grijanje za zimske uvjete.

Hrana za životinje ne skladišti se u primjerenim uvjetima. Sigurnost posjetitelja i životinja u nastambama nije osigurana, jer su prolazi između vanjskih ispusta od jedne do druge strane odnosno staze, preuske u prosjeku 1,8 metara bez dodatnog zaštitnog prostora. Ulaz u nadzirani objekt je bez nadzora i stalne kontrole, a prema izjavi vlasnika u objekt ulaze posjetitelji s kućnim ljubimcima.

Zatečene su životinje sa zdravstvenim problemima za koje stranka nije osigurala veterinarsku skrb. Uvjeti držanja nisu primjereni potrebama svojte i njezinih ekotipova.

U cilju poduzimanja hitnih mjera radi osiguranja javnog reda i sigurnosti vlasniku je osobno uručeno usmeno rješenje kojim se:

zabranjuje izlaganje životinja zatečenih na adresi na prostoru pored Ugostiteljskog objekta ANITA u Zatonu Obrovačkom na KČ 108/2, naređuje liječenje bolesnog noja i ždrala,  naređuje da se životinje crni makaki majmuni (mužjak i ženka) predaju Zoološkom vrtu Zagreb (pravnoj osobi koja ispunjava uvjete za držanje životinja u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja).

Rok za izvršenje usmenog rješenja je odmah, a žalba na ovo rješenje ne odgađa njegovo izvršenje. Za sve ostale nesukladnosti biti će izrađeno Rješenje u zakonskom roku.

O rezultatima ovog inspekcijskog nadzora bit će obaviješteno i  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje  je nadležno za očuvanje raznolikosti zavičajnih divljih vrsta, njihovih staništa i gena.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0