“Metro je propao radi korone, budući da je postojala opasnost se da dva putnika nađu u jednoj liniji istovremeno. Nije se dogodilo nikad, ali postojala je mogućnost.

Niti autobusni kolodvor nije bolje prošao iz istog razloga. Doduše, nisu se niti dva automobila mogla na njemu pošteno mimoići, a kamoli dva autobusa, no to ipak nije razlog da se ostvari taj fenomenalni projekt. Razlog je što je nadstrešnica za putnike nije bila široka dovoljno da dva putnika stanu na propisanoj udaljenosti ispod nje.

Prokleta korona je uništila dva pomno planirana projekta Grada Splita i nanijela nam nesagledivu štetu” – ironična je objava inicijative “Kopilica live” nakon što je postalo jasno da se projekt na Kopilici nije realizirao niti je realizacija izgledna u skoroj budućnosti.

Stanišić: “Splitski metro” obavijen velom tajne

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) danas je na Facebooku napisao:

– Upravnim tijelima upravlja gradonačelnik, pročelnik Vojnović je vrijedan i svoj posao obavlja pošteno i korektno, ali u cijeloj priči on je najmanje bitan. Smatram da sam prvi kao predsjednik GV-a otvorio ovu temu kroz institut vijećničkih pitanja, na koja nikad nisam dobio odgovor.

Sve vezano za famozni projekt “splitski metro” (samo preseljenje kolodvora je također dio tog projekta) je obavijeno velom tajne. Ne znamo ni dan danas koliko je novca poreznih obveznika utrošeno ili se još troši. Od samog početka kao koalicijski partner nismo bili za ovakav način provođenja projekta. Ideju smo kao ideju podržali, ali nikad nam nije bio prezentiran način provedbe projekta i u tome nismo nikad sudjelovali, niti dali podršku.

Ovo je samo jedan u nizu projekata gradonačelnika, koji je samo zagreban i objavljen uz par lijepih slika i to je sve (kao i Masterplan, Split United, Waterfront Spinut, Žnjan…). Mislim da virus COVID -19 s tim nema nikakve veze i žalostilo bi me da to sad nekom posluži kao isprika za nečinjenje. Građani će odlučiti tko će snosit odgovornost i u kolikoj mjeri” – napisao je Stanišić.

Matijević: Za stanje u Splitu jednako su krivi HDZ i HGS

Stanišićevu objavio komentirao je tajnik Gradske organizacije SDP-a Split, Davor Matijević, u objavi pod naslovom “Bez Žele ne bi bilo ni Andre”.

– Bez HGS-a ne bi postojao Andro Krstulović Opara i njegov mandat bi završio puno, puno ranije. Za sve odluke HDZ-a i Opare je u Gradskom vijeću vjerno glasao HGS i bilo bi krajnje nepošteno i licemjerno da ih se izuzme od “uspjeha” ove gradske vlasti. Krivi su jednako kao i HDZ i gradonačelnik Krstulović Opara za stanje u kojem se Split nalazi.

S obzirom da se vole igrati “vladajuće oporbe” uskoro će im se, kad se ubrzo podvuče crta i završi ova agonija od mandata, ostvariti želja pa će moći skupa sa HDZ-om otići u pravu oporbu. Ionako zaslužuju jedni druge – napisao je Matijević.

Prkić HGS-u: Kako ste glasali ako niste bili upoznati s projektom?

Gradski vijećnik iz kluba stranke Pametno, Jakov Prkić, citirao je Stanišića.

“Naveo je i da su načelno ideju podržali, ali, kaže, nikad im nije bio prezentiran način provedbe projekta i u tome nisu nikad sudjelovali, niti dali podršku.”

– Pa kako predsjedniče možete reći da niste dali podršku kad ste glasali za najam Kopilice 30.11.2018. Kako ste glasali ako niste bili upoznati s projektom? Jel tako uvijek glasate? Dio ste vladajuće koalicije i sad kad se primiče kraj lagano prelazite u oporbu. Tanka Vam je priča. Treba li uopće napominjati kako je pisano obrazloženje bilo jadno i čemerno. P.S. Tko li je bio protiv ovog ugovora? – upitao je Prkić.

Stanišić: Baldasar je u narodu postao mjerna jedinica za neuspjeh

Na Stanišićev odgovor Matijeviću nije se čekalo dugo.

– Učestalo dociranje “novih” snaga SDP-a može se smatrati podcjenjivanjem birača. Proanalizirajmo jesu li tako mladi i nevini kako se predstavljaju. Bez Kotura i Matijevića ne bi bilo ni gradonačelnika Baldasara koji je postao u narodu mjerna jedinica za neuspjeh. Svog mentora podržavali su 3 godine i dva mjeseca, a onda su zadnjih 10 mjeseci postali “oporba”, ogradivši se od mentora kako bi ostavili kakav takav dojam na birače i tako su odveli cijeli grad u blokadu.

Mnogi su osjetili posljedice te blokade ali ne i “nove” snage SDP-a. Drugi najveći grad u Hrvatskoj sveli su na razinu održavanja hladnog pogona, odnosno plaći za zaposlene. Split je postao taoc njihovog peglanja dojma pred izbore. Takvo neodrživo stanje potrajalo bi još i dulje da nije bilo koalicijskog dogovora HDZ-HGS.

Imali smo tešku zadaću odblokiranja grada čisteći repove prethodnika. Postupili smo odgovorno, a da je bilo drugačije u nedogled bi ponavljali izbore, a omjer snaga ne bi se značajno mijenjao, a grad bi ostao na razini Baldasar- Kotur-Matijević – blokada.

U međuvremenu je u saboru izglasan lex šerif kojim je gradonačelnik postao nedodirljiv i gradsko vijeće ga ne može skinuti u nikakvim okolnostima, ma koliko god smatrali da loše radi.

Rušenje većine u Gradskom vijeću gradonačelniku se ne radi šteta, a svima ostalima u prvom redu građanima -da.

HGS je ostankom na vlasti mogao utjecati da se ne podiže paušal za male iznajmljivače, kao i da se izjednači cijena za roditelje gradskih i privatnih vrtića što da je rušio vlast ne bi mogao.

S obzirom koliko SDP podcjenjuje birače i računaju na brzi zaborav nije nemoguće da ponovno kandidiraju g. Ivu Baldasara – napisao je Stanišić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime