Velika količina kiše koja je pala tijekom ponedjeljka uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, ali zbog zaliha u vodospremama, voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti te nije na snazi preporuka o prokuhavanju vode za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe.

Iz splitskog Vodovoda i kanalizacije izvijestili su da je uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro pokazao zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira. U tom slučaju obavijestit ćemo građane o preporuci prokuhavanja vode iz slavine za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe.

Djelatnici Laboratorija za pitke vode i Uprava Vodovoda i kanalizacije Split kontinuirano prate situaciju te će javnost na vrijeme biti informirana o eventualnim mjerama koje treba poduzeti u slučaju povećanja parametra mutnoće vode u vodoopskrbnoj mreži”.

Prema podacima Crometeo mreže postaja, tijekom jučerašnjeg dana na području izvorišta Jadra palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru. Jutros se zamutila i rijeka Žrnovnica što ne čudi s obzirom na obilne oborine na cijelom području. Primjerice, na Zvjezdanom selu Mosor zadnja 24 sata pala je čak 121 litra po kvadratnom metru.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime