Na najbolji mogući način Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit okončala je 2018. godinu.

Naime, u akciji koja je trajala do 15. prosinca, škverski dragovoljci, na čelu s Goranom Kosorom, prikupili su sredstva među članovima Udruge, te opremu koja će biti donirana Udruzi ratnih veterana Crne mambe, za izgradnju sanitarnog čvora u njihovom domu u Novom Farkašiću.

Podsjetimo, Crne mambe su činili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, a ustrojena je 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom. Istoga dana je, odlukom tadašnjega vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, ustrojena i 2. gardijska brigada Gromovi.

U početku su Crne mambe osiguravale vitalne objekte u gradu Zagrebu, a tijekom Domovinskog rata pripadnici ove postrojbe sudjelovali su na brojnim ratištima u Hrvatskoj te u susjednoj Bosni i Hercegovini. Najveća bitka je bila ona 17. listopada 1991. godine, kada su obranili Sisak i Zagreb povijesnom bitkom u Novom Farkašiću.

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit godinama gaji prijateljske odnose s Udrugom Udruzi ratnih veterana Domovinskog rata Crne mambe.

Škverskim dragovoljcima odmah je zahvalio umirovljeni pukovnik Ivica ŠafarićNinđa, legendarni zapovjednik 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade, poznatih Crnih mambi, danas predsjednik Udruge ratnih veterana Crne mambe. Te poručio prijateljima, ratnim veteranima iz Brodosplita:

– Neka da dragi Bog i naše zajedništvo da se na godinu zajedno družimo u boljim uvjetima u legendarnom selu. Bog vas poživio.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime