ZAHVAT STOLJEĆA Nakon više od sto godina obnavlja se kampanel Sv. Duje

Restauracija bi trebala trajati oko tri godine

Kako doznaje RTL, kreće jedan od najvećih restauratorskih projekata u Hrvatskoj – obnova zvonika Svetog Duje u Splitu.


Nakon što je prošli put restauriran prije više od stotinu godina, jedan od simbola grada Splita ponovno će biti dotjeran.

Najstarija katedrala na svijetu, koja je još uvijek u izvornom obliku, vapi za restauracijom.

“Dakle ovi crni depoziti koji se nalaze na kamenu, oni su zapravo vrsta raka kamena. Ispod toga kamen stradava, to je jedan od naših zahvata, čišćenje koje će vratiti površinu kamena ponovno”, rekao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.Uz kamen, prioritet su i stotinu godina stare stepenice, ali i križ, gromobran te ostali elementi zvonika. Splićani su viješću o početku obnove oduševljeni, piše RTL.

“Naravno da da. Naravno jer je zvonik ponos i simbol grada, osim toga može biti opasan za sve one posjetitelje koji se svakodnevno penju”, komentira Mira.Oko milijun kuna koštat će pripremni radovi, a tek će se nakon postavljanja skele znati cijena ukupne restauracije. Skela će, za razliku od one prije stotinu godina, biti gotovo nevidljiva i po njoj će turisti moći doći do vrha zvonika.

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je potrebna restauracija su svi ovi turisti koji se tijekom cijelog dana penju i spuštaju niz zvonik svetog Duje. Međutim, ono što je dobro, upravo od novca koji su oni platili će se zvonik restaurirati.

“Biskupija, koja je nositelj projekta je pripremna ući u to. Ona će s vlastitim sredstvima financirati veći dio samog zahvata”, pojasnio je Bužančić.

Ostatak novca, kaže nam prvi konzervator Splita, bit će pribavljen iz raznih fondova, ali Grad, odnosno građani, neće platiti ni kune. Turisti zato sa zadovoljstvom plaćaju, javlja RTL.

“Mi se volimo popeti visoko zbog pogleda. Prvi smo put ovdje i lijepo je vidjeti sve što možemo u Splitu”, kaže Titoan iz Francuske.

Restauracija bi trebala trajati oko tri godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime