Obrtništvo te malo i srednje poduzetništvo temelj su gospodarstva svake zemlje. Dolazak nove Vlade za hrvatske obrtnike znači priliku da im se omoguće jednostavniji i povoljniji uvjeti poslovanja, a u kriznim situacijama – opstanak. Hrvatska obrtnička komora novoj je Vladi i nadležnim ministarstvima uputila niz zahtjeva koji se tiču strateških i ključnih problema u području poslovanja obrtnika s konkretnim prijedlozima njihova rješavanja.

HOK smatra nužnim nastaviti s reformama kroz smanjenje poreznih pritisaka i administrativna rasterećenja poreznih obveznika kako bi se izjednačio položaj svih djelatnosti, a smanjenim porezima olakšalo poslovanje. To podrazumijeva i već najavljeno smanjenje PDV-a na hranu s 25% na 13%, ali zahtijeva i smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu. Osim poreznih rasterećenja obrtništvo treba jačati i kroz promociju strukovnih zanimanja, poticanje obiteljskog poduzetništva, prilagodbu natječaja, izmjene ovršnog zakona i pojednostavljenje poslovanja. Uz sve navedeno nužno je osigurati fond za krizne situacije te proglasiti moratorij kredita i leasinga u izvanrednim okolnostima.

Iz Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije pozdravljaju zahtjeve upućene Vladi, a predsjednik Ivan Gotovac poziva na što hitniju implementaciju i rješavanje problema. Ističe da je zbog korona krize pred obrtnicima više nego izazovna jesen te očekuje kontinuirane mjere pomoći u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

– Županijska komora predstavlja više od 10 tisuća obrtnika i zato je nužno uključiti predstavnike naših Udruženja i Cehova kako u županijska, tako i u gradska gospodarska tijela prilikom donošenja novih mjera pomoći – zaključuje Gotovac.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime