Hladna fronta prolazi preko područja Hrvatske. Prvo je zahvatila unutrašnjost zemlje gdje tijekom dana bilo kiše, pljuskova i grmljavine. U Gorskom kotaru snijeg ponegdje pada do najnižih predjela, a pada i u dijelovima Like.

Fronta je čak i unutrašnjosti zemlje donijela olujne udare vjetra do 96 km/h, pa su zabilježene i manje štete.

Snijeg je zabijelio dijelove susjedne BiH, poput Kupresa i Blidinja.

Znatno jači vjetar puše na Jadranu. Od 15 sati bura naglo jača u Podvelebitskom kanalu. Na Paškom i Masleničkom mostu do 16 sati izmjereni su orkanski udari bure do 124 km/h. To je samo početak dvodnevne bure i tramontane koja će vrhunac jakosti imati u srijedu navečer kada će bura ispod obalnih planina ponegdje imati udare preko 150 km/h.Vjetar već stvara probleme u cestovnom prometu.

“Zbog olujnog vjetra dionica autoceste A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok zatvorena je za sve skupine vozila. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca (DC27) ili Maslenica-Zaton-Obrovački (DC54).

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

U Lici mjestimice pada snijeg. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Poteškoće u prometu moguće su na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisane zimske opreme” – izvijestio je HAK.

Bura i tramontana su donijeli zasad manje probleme u prometu morem:

“Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

trajektna linija Prizna-Žigljen,
brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak,
katamaranske linije Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Korčula-Hvar-Split.”

Prolazak fronte donio je pad temperature zraka u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu, a ono će se do kraja dana proširiti na cijelu Dalmaciju. Trenutno je najhladnije na Dinari gdje je -3°C uz snijeg. Najtoplije je u srednjoj Dalmaciji gdje su temperature ponegdje dosegle visokih 18°C.

Hladna fronta između 16 i 17 sati prelazila je područje srednje Dalmacije. Bilo je prolazne kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje i tuče. Tako se od tuče zabijelila okolica Trilja, a tuče je bilo u Kaštelima, Dugopolju, Žrnovnici, Sitnome…

 Tuča u Trilju. Video: Božidar Žuljević

Prolazak fronte ovdje je bio praćen snažnim udarima pulenta i tramontane.

Večeras slijedi prestanak oborine i razvedravanje, ali i jačanje bure i tramontane. DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, izdao crveni stupanj upozorenja zbog vjetra za cijeli Jadran.


1 KOMENTAR

Comments are closed.