– Čistoća Split podupire i podupirat će nastojanja Zelenih Dalmacije za ljepšim i zdravijim okolišem. U tom smislu pružit će, kao i u nedavnoj akciji na Kašjunima, tehničku podršku u volonterskim akcijama koje će ta udruga organizirati. Isto tako, dobrodošli su prijedlozi Zelenih Dalmacije jer jedino zajedničkom suradnjom građana, građanskih udruga i inicijativa te komunalnih poduzeća, grad možemo učiniti oazom ugodnog življenja- priopćeno je nakon sastanka predstavnika Čistoće Split (direktor operativne službe Andrija Čaljkušić i poslovođa u operativnoj službi Suzana Kontić) i Zelenih Dalmacije (Lovro Rumora, predsjednik).

Zeleni su na sastanku od predstavnika Čistoće zatražili uspostavu reciklažnih dvorišta, postrojenja za preradu biootpada, nove spremnike za metal, biootpad, odjeću, smanjivanje broja spremnika za mješoviti otpad i kompenzaciju sa spremnicima za odvojeno prikupljanje, nove spremnike za staklo (odvojeno bijelo od obojenog), sigurnosni sustav ograda i prilaza spremnicima, mobilni reciklažni spremnik za sitnu elektroniku, opasni kućanski otpad, boje lakovi, rasvjetna tijela, baterije, gumeni proizvodi, kiseline, stiropor i sl.

Nadalje, predlažu uspostavu čipiranih spremnika i vrećica, novi pravilnik i cjenik za uslužnu djelatnost, turizam apartmane, hotele restorane, plovila i druge objekte.

Zeleni Dalmacije također smatraju kako je potrebno obvezati gradske kotare za uspostavu zelenih otoka, posebno centar grada (Varoš, Grad, Spinut, Meje) te da sve tržnice koncesionara trebaju biti opremljene sustavom odvojenog prikupljanja otpada, posebno ambalažnog otpada plastike i biootpada.

Zalažu se i za edukativne medijske emisije i objave o načinu zbrinjavanja otpada s tematskim cjelinama, izradu naljepnica za spremnike o upozorenjima pravilnog razvrstavanja otpada npr. kartonske ambalaže zbog manjeg volumena s telefonskim brojevima svih koncesionara i besplatnim brojem ako je prepun.

Prema njihovoj ocjeni, a s čime su se složili i predstavnici Čistoće Split, poseban problem predstavlja krupni kućanski, odnosno glomazni otpad. Iako je njegovo besplatno zbrinjavanje regulirano na poziv, taj sustav još nije zaživio, pa su scene ostavljenog krupnog otpada pored kontejnera i zelenih otoka i dalje čest prizor u gotovo svim gradskim kotarima.

– Trebamo se prilagođavati do uspostave reciklažnih dvorišta. Čistoća je obavezna izdvajati čistu drvnu građu od koje mogu nastati drvne sječke i zbrinjavati ih u energanama na biomasu ili cementarama. Za građevinski otpad i iskope Zeleni Dalmacije stalno su predlagali napuštene kamenolome. U suradnji s Cemexom, s kojim Zeleni imaju redovne pregovore oko održivog razvoja, iskazan je interes za ovaj vid suradnje. Dali smo prijedloge za županijski plan.

Zaključno,

-Više se ne možemo ponašati kao do sada posebno uz sanaciju Karepovca, poručio je predsjednik Zelenih Dalmacije Lovro Rumora dodajući kako -zeleni žele pokretanje sustava oporabe u Dalmaciji kao novog-starog vida otvaranja radnih mjesta te da od gradova i općina vezanih ugovorom o zajedničkom odlaganju traže da urgentno krenu u smanjivanje otpada kojeg deponiraju na Karepovac.

Čistoća Split, prema njegovim riječima, mora pronaći način kako će prisiliti zajednice na ekološko postupanje jer nije više bitan novac – tzv. ekološka renta, nego primarna selekcija.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime