VRIJEME ZA ALARM “Plastika koju bacamo ulazi u more i u konačnici završava u ribi koju jedemo”

"Zagađenu ribu mi jedemo i to utječe na ljudsko zdravlje"

Povodom Dana planeta Zemlje danas se u kinoteci Zlatna vrata u Splitu održala prigodna svečanost prilikom koje su dodijeljene nagrade najboljim učeničkim, razredbenim projektima s temom “Smanjenje plastičnog otpada – otpad u moru”.


Završni je to dio višemjesečnog edukativnog projekta osvještavanja o potrebi smanjenja plastičnog otpada u svijetu kojega za djecu osnovnih i srednjih škola organiziraju Gradska komunalna tvrtka Čistoća i Udruga Sunce.

U sklopu natjecanja za najbolji razredni projekt vezan uz tematiku otpada i principe odgovornog postupanja s otpadom s ciljem njegovog smanjenja, ponovnog korištenja i
recikliranja, učenici su ove godine svojim projektima upozorili na problem prekomjerne uporabe plastike i neadekvatnog postupanja s njom koje uzrokuje velike i dugoročne probleme kada dospije u morski ekosustav.

Na natjecanju su sudjelovali učenici 11 osnovnih i dvije srednje škole u kategorijama od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda te od 1. do 4. razreda srednjih škola.

Najbolje osmišljen i realiziran rad osvojio je zeleni izlet po želji, druga nagrada je Zeleni izlet na Marjan, a treća prigodni poklon.

Niki Krstičević (OŠ Dobri, 6A)
– Radili smo na projektu očuvanja okoliša i smanjenja plastike u moru. Smislili smo da sami moramo smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu, koristiti trajno posuđe, ali uz to moramo reciklirati, selektivno razdvajati otpad i čistiti plaže.Problem s plastikom koja dospije u more je taj da se ona tada pretvara u mikroplastiku i da zagađuje floru i faunu. Zagađenu ribu mi jedemo i to utječe na ljudsko zdravlje.

Druge upozoravamo na ovaj problem prezentacijom koju smo napravili i letcima koje ćemo dijeliti.Jure Jakeljić (OŠ Kamen Šine, 7B)
– Danas smo donijeli naše proizvode koje smo napravili od boca prikupljenih s plaža. Osmislili smo sustave za navodnjavanje biljaka, hranilice, pojilice, a napravili smo i plakat na kojem se vidi koliko je potrebno da se plastika razgradi u moru. Mladi su dobro informirani o svemu, a mašta je učinila svoje i nastali su ovi zanimljivi proizvodi.

Žana Milat, profesorica kemije u OŠ Vjekoslav Parać iz Solina:
– Predstavljamo eko grupu koja djeluje unutar učenike zadruge Brnistra. Prijavili smo se na nagradni natječaj kojega su organizirali Čistoća i udruge Sunce u okviru Dana planeta Zemlje. Odlučili smo se izraditi šešire i torbe za plažu od plastičnih vrećica. Želimo poslati poruku da se isti materijal može koristiti više puta, a kada bi u trgovine išli s platnenim vrećama onda bi zagađenje kesicama bilo manje.

Sara Ergović (OŠ Vjekoslava Paraća, Solin)
– Nije bilo sudjelovati na ovom projektu. Radili smo torbe za plažu, šešire i ostale rekvizite od plastičnih vrećica. Nije bilo toliko teško. Radimo i na nekim budućim projektima. Naši roditelji nas podržavaju o tom što radimo.

Miranda Šimac, edukatorica iz udruge Sunce
– Ovo je već 7. godina u kojoj organiziramo ovakvo natjecanje povodom Dana planeta Zemlje. Šaljemo pozive svim školama na područje gdje djeluje Čistoća. Oni se mogu prijaviti, svake godine prilagođavamo temu onoj prema temi zaštite Planeta Zemlje na globalnoj razini, a ove godine je to bila plastika. Uz to što smo obrađivali plastiku, osvrnuli smo se na problematiku zagađenja mora. Povezali smo današnju temu s plastikom u moru.

Zadnjih 7 godina učenici su pokazali maštovitost, ali smo u posljednje vrijeme primijetili opadanje zainteresiranosti. Ne znam radi li se o tome da su opterećeni nekim drugim nastavnim sadržajima. Većinom su to ekološke grupe, rijetko dobivamo cijeli razred da se bavi problematikom. Uvijek zovemo i motiviramo.

Prva nagrada je izlet po izboru škole, druge nagrada je izlet na Marjan, a utješne nagrade su kreativne igre gdje djeca na kreativan način mogu nešto naučiti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0