Jutros je ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu osvanulo smeće. Vrgoračko smeće.

Vrgoračko smeće dovezeno je kamionom kao upozorenje na probleme koji će nastati zatvaranjem odlagališta u Vrgorcu. Na mjestu događaja bili su prisutni Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista i vrgorački gradonačelnik, Ante Pranić.

Upitan o novom ‘performansu’, Bulj je kazao kako ne bi to baš nazvao performansom.

– Ne bih tako kazao. Ovo je jedan ogroman problem za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. Ova štetna odluka ministra Tomislava Ćorića je dovela do ove pat-pozicije gdje oštećeni Vrgorčani moraju 120 kilometara prevoziti svoje smeće i gdje će otpad poskupjeti duplo, a u Sinj i Cetinski kraj neće se niti kesa odložiti – kazao je Bulj.

Šuška se da se za ovu odluku znalo već dugo, a kako Bulj nije reagirao do zadnjeg trenutka dok se odlagalište u Vrgorcu nije zatvorilo.

– Ja sam doznao onaj dan kad je Andrej Plenković bio u Sinju kada je otvorena bista Marku Veselici, poslijepodne mi je jedan vijećnik donio da potpišem izvanrednu sjednicu. Znači, nikakvu nisam imao informaciju. Gradonačelnica, direktorica, Šipić Ivan, vjerojatno su oni kao suvlasnici znali. Ja sam apsolutno tek doznao kada sam vam i rekao i kada sam doznao odmah sam i reagirao – istaknuo je.

Zbog čega smeće ne ide u Ploče ili Imotski nego do Sinja, Bulj je kazao kako očito to nije u interesu.

– Očito su Ploče jeftinije, biće bi bilo jeftinije Vrgorčanima da idu u Ploče premda i to nije dobro rješenje, ali Vrgorčanima očito nije interes tih 20 kilometara manje. Bolje vozati smeće i ugrožavati okoliš, kamione pune smeća voziti 120 kilometara u jednom smjeru i 120 kilometara u drugom smjeru što će poskupjeti Vrgorčanima duplo smeće.

Od sutrašnjeg sastanka u Zagrebu Bulj očekuje da se javno kaže gdje su novci od Lećevice.

– Sinj neće dozvoliti da se odlaže smeće i naravno da će oni morati donijeti novo rješenje, pametnije rješenje i napokon da Županija kaže gdje je potrošila 30 milijuna kuna za Lećevicu, to ih očito najviše žulja. Tada najviše jauču kada im se to spomene – naglasio je Bulj.

I gradonačelnik grada Vrgorca, Ante Pranić, koji je nazočio jutros iskrcavanju smeća pored Sveučilišne knjižnice pojasnio je kakve veze županija ima s ovom odlukom.

– Ovo nije peformans niti političko pitanje, ovo je životno pitanje kako građana grada Vrgorca tako i građana djela otoka Hvara, Brača, djela Sinja, Imotskog i svih onih koji muku muče s otpadom. Nama su nejasna pitanja na koja ćemo tražiti odgovore. Po pitanju Županije svi znamo po Planu gospodarenja otpadom da upravo ovakve stvari koordinacijske na razini županije gdje otpad prolazi s jednog dijela na drugi kraj županije bi trebale iskoordinirati županijske službe, odnosno reći nam kada će Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici proraditi. Polako se o ovom pitanju peru ruke od strane Županija, prije svega od strane Ministarstva koje je zakuhalo cijeli ovaj problem po sistemu da se sa Gradom Vrgorcom i Gradom Sinjom i s njihovim građanima igra kao s ping-pong lopticom prebacivajući s jednih na druge problem, ali ovako se problem neće moći riješiti. Moći će se riješiti jedino dijalogom, razgovorom i zbog toga ću predložiti županu obzirom da će ovaj problem zaista eskalirati 2021. i 2022. godine, jedan zajednički sastanak svih gradonačelnika i načelnika koji su opterećeni trenutno sada zatvaranjem odlagališta i s mjerodavnim ministrom jer svi idemo u ministra i tražimo sastanke pojedinačno gdje se jednima govori jedno, drugima drugo, a nama ostaje problem u konačnici neriješen – kazao je gradonačelnik Vrgorca.

Pranić ističe kako, iako je odlagalište otpada zatvoreno, ‘imaju preko dvije i pol godine mogućnosti i kapaciteta odlaganja, a kako odlagalište u Imotskome koje ima ispod minimuma potrebne bodove za nastavak rada nije zatovreno’. Nema logike.

– Mislim da su tu dvojaki kriteriji uzeti u proces razmatranja. Nije mi jasno zašto mi svoj otpad ne možemo, ako je već zatvoreno naše odlagalište, voziti u susjedni grad Ploče koji je udaljen četiri puta bliže od Sinja kao što mi je i nejasna konstatacija da je ovo županijski problem kako je ministar zaštite okoliša naglasio ako mi prikupljamo otpad sa susjedne općine Pojezerje koja je nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Obzirom da mi imamo vlastite probleme u gradu Vrgorcu, mi ćemo prestati prikupljati otpad sa područja općine Pojezerje pa će nastat problem i u toj županiji. Kažem da su sve to kolateralne žrtve ovakvih suludih odluka, neracionalnih odluka koje se moraju provesti u djelo po sistemu Državnog inspektorata koji nalaže izrazito velike kazne direktorima gradskih čistoća, meni osobno, kako Gradu Vrgorcu tako Gradu Sinju – kazao je Pranić.

Napomenimo i kako je ispred Sveučilišne knjižnice stigla i policija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime