Državni zavod za statistiku neki je dan izašao s konačnim podacima o zaposlenosti za ožujak 2019. godine. Iako je od tada prošlo više od godinu dana i dodatno krizno razdoblje zbog korone koje još nije gotovo, provjerili smo u tada vodećim gradovima po rastu zaposlenosti, koliko su investitori  osjetili krizu i koliko se je odrazila na zaposlenost te kojim mjerama pokušavaju i sami pomoći tvrtkama da zadrže zaposlenike. Prema lanjskim podacima u postotku su vodeće po zapošljavanju bile Kutjevo, Otok, Ilok, Kastav, Vrgorac, Lepoglava, Pakrac, Hrvatska Kostajnica, Imotski i Pregrada. Prema apsolutnim pokazateljima vodeći su gradovi Split, Slavonski Brod, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Zadar, Koprivnica, Zaprešić, Kutjevo i Dugo Selo.

Nova ulaganja povećala su zapošljavanje posljednjih godina, a onda zbog korona krize postao je taj trend upitan. Za sada situacija nije onakva kakvom se očekivala u startu, ali službena statistika pokazuje da nezaposlenost raste, a zaposlenost pada. Zbog brze reakcije gradova i države tj. mjera kojima se je pomoglo poduzetnicima da prevladaju za sada negativne posljedice korona krize, izbjegnuta je veća katastrofa, piše Gradonačelnik.hr.

Na temelju podataka DZS iz lanjskog ožujka, vidljivo je da su prema relativnim pokazateljima vodeća po zapošljavanju bila tri slavonska grada – Kutjevo, Otok i Ilok.

Statistika tako pokazuje da je u ožujku lani u odnosu na ožujak 2017. godine najveći porast zaposlenih imao Grad Kutjevo, za velikih 72,8 posto, a među prvih deset je i po apsolutnim pokazateljima rasta zaposlenosti – 566 više na godišnjoj razini.

Gledaju li se apsolutni iznosi, onda je za razliku od relativnih pokazatelja gdje prevladavaju mali i srednji gradovi, ovdje riječ o velikim i srednjim gradovima, uz izuzetak Kutjeva kao jedinog malog grada.

Split: 4 milijuna kuna za otvaranje novih radnih mjesta

Split je u ožujku 2019. u odnosu na ožujak 2018. imao 1.881 više zaposlenih.

Taj je Grad, pokazala je naša nedavna analiza i bio lani među vodećim gradovima po samozapošljavanju, javlja Gradonačelnik.hr.

‘Prepoznavajući važnost subjekta malog gospodarstva, raspisuju se natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava s ciljem poticanja gospodarskih aktivnosti malog poduzetništva na području grada Splita, te stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja poduzetnika koji djeluju na području Grada, kao i razvijanja poduzetničke klime, kroz razne namjene potpora, od uređenja poslovnog prostora smještenog na području Grada, nabavu strojeva, alata, informatičke opreme i poslovnog softwarea, preko uvođenja i implementiranje sustava upravljanja kvalitetom i okolišem, te edukacije, koje uključuju različite vrste stručne izobrazbe i usavršavanja, u svrhu unaprjeđenja poslovanja registrirane djelatnosti.’ – prokomentirali su nam početkom godine u Gradu i dodali da je posljednjih devet godina ugovoreno i dodijeljeno gotovo 8 milijuna kuna potpora.

U 2018. godini ukupno je dodijeljeno 779.387,52 kuna bespovratnih potpora, a lani 1.265,285 kuna bespovratnih potpora poduzetnicima, i to kroz tri natječaja. U 2019. godini, raspisan je i natječaj za dodjelu potpora za poticanje kreativne industrije grada Splita u 2019. godini, a ukupno je dodijeljeno  235.284,75 kuna bespovratnih potpora obrtima i trgovačkim društvima. Raspisan je i natječaj za bespovratne potpore sredstava za poticanje start-up poduzetništva u 2019. godini vrijednih 250.000 kuna .

U planu za 2020. godini bila su sredstva za dodjelu bespovratnih potpora vrijedna 2 milijuna kuna i dodatnih 500.000 za projekt  podrške poduzetnicima početnicima. Zbog korona krize mjere su se usmjerile u saniranje posljedica.

Niz mjera za poduzetnike donesen je početkom travnja, primjerice, neplaćanje zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Split, oslobađanje plaćanja naknada za koncesiju u obavljanju komunalnih djelatnosti, plaćanja komunalnih naknada…

U proračunu je osigurano i 1,2 milijuna kuna s planom od 4 milijuna kuna kroz rebalans do kraja godine, za pomoći mirko, malim i srednjim subjektima. Riječ je o potporama za otvaranje novih radnih mjesta u gradu Splitu, takozvanih COVID 19 potpora.

‘Svima nam je isti cilj, što prije stati na svoje noge i pokrenuti splitsko gospodarstvo. Vjerujem kako potpora od četiri tisuće kuna po novozaposlenoj osobi svakom poslodavcu u ovom neplaniranom kriznom razdoblju dobro dođe’ – rekao je nedavno gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Grad je uspješan i u projektu Zaželi putem kojeg je u posljednje dvije godine zaposleno 50 žena, a uključio se je i u drugu fazu projekta.

Nakon Splita, najveći rast zaposlenih imao je Grad Slavonski Brod – 1.403 zaposlena više, pa Rijeka – 1.311  više zaposlenih, Osijek – 961 te Velika Gorica – 812 više zaposlenih u ožujku 2019. u odnosu na ožujak 2018. godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime