Uspornici koji su posljednjih mjeseci postavljeni u dijelovima Žrnovnice, odnosno Korešnice, izrađeni su na nepropisan način. “Ležeći policajci” u Ulici Ante Starčevića i Ulici Hrvatskih velikana nisu napravljeni sukladno važećem pravilniku, a to je potvrdio Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalno održavanje Grada Splita.

“Molimo da postavljene izbočine uskladite s važećim pravilnikom”, naložio je Babić Cestaru, koncesionaru ovlaštenom za održavanje prometnica Grada Splita još u svibnju. Iako su mještani Žrnovnice na ovu nepravilnost višestruko upozorili i iako je i sam Grad priznao pogrešku, do danas se ništa nije izmijenilo.

Naime, umjetne izbočine se moraju izvesti sukladno čl. 84. Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN 92/19). S obzirom da je u zonama gdje su postavljene ograničenje brzine na 30 km/h, izbočine moraju biti minimalne širine 120 cm, a visine 7 cm. Isto tako, moraju biti izrađene od gume ili plastike, a nikako od asfaltne mješavine, kao što je to slučaj u Žrnovnici. Također imaju i rubove, a to ne bi smjele imati. Izbočine moraju imati tri radijusa, kako je prikazano na fotografiji niže.

Ukratko, manjkavosti postojećih umjetnih izbočina su:
– širina od 90-100 cm (propisano min. 120 cm za ograničenje od 30 km/h)
– velika visina s obzirom na širinu
– materijal od kojeg su izrađene
– rubovi izbočina zbog kojeg vozila trpe oštećenja.

Stanovnici Žrnovnice već pomalo imaju traume na temu uspornika. Vozači se sjećaju višegodišnje agonije na Poljičkoj cesti dok nije bila sanirana. Tadašnje katastrofalno stanje ceste jednostavno je “riješeno” postavljanjem brojnih vrlo visokih uspornika, a vlasnici automobila tvrde da su im zbog toga “limeni ljubimci” trpjeli značajnu štetu.

Kada se aktualnom izrazito lošem stanju prometnice u Žrnovnici, administrativnom dijelu grada Splita, pridoda i problem nepropisno postavljenih uspornika, jasno je da lokalnim vozačima i onima koji prolaze ovim područjem nije lako.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime