Prošlo je nešto više od mjesec dana od kada su Hrvatske šume posao čišćenja izgorenih stabala na potezu između Žrnovnice i Gornje Sitnog povjerili slovenskoj tvrtki “Lesinka“. Slovenci su brzo i efikasno izvršili sječu, odvoz stabala i dobar dio sanacije opožarenog područja uz cestu.

Nakon što su sva stabla uklonjena, krajobraz je postao gotovo neprepoznatljiv. Nekada gusta borova i hrastova šuma sada je postala “površina Mjeseca”. Tako se pojavila opasnost za sudionike u prometu na ovoj dionici, osobito na poznatim sitanjskim serpentinama.

Ivica Grubišić Gire, savjetnik za komunalu splitskog gradonačelnika, kaže da se moralo brzo reagirati:

– Nakon što je šuma na ovom, inače strmom dijelu ceste potpuno nestala, atmosferski uvjeti mogli su dovoditi vozače u opasnost. Prvo, vjetar će zbog ogoljenosti terena tu biti mnogo jači nego do sada, a iz istih razloga sada će se tu češće javljati poledica. Zbog toga smo se požurili na tom dijelu ceste postaviti ogradu, odnosno željezni odbojnik – kazao nam je Gire dodajući da su odbojnici također postavljeni na krivini između Sirotkovića i Gornje Sitnog, nešto prije skretanja za Zvjezdano selo Mosor.

Kaže da je postavljanjem odbojnika najveći dio opasnosti za vozače otklonjen, ali da će tvrtka Cestar obaviti i radove saniranja odrona.

Radove na postavljanju odbojnika obavila je tvrtka Point, a trošak zahvata se pokrio iz sredstava održavanja.

Iako su stanovnici Sitnog morali biti strpljivi za vrijeme sanacije okoliša njihove prometnice, u zimu ulaze sa znatno sigurnijim uvjetima na cesti nego je to bio slučaj do sada.

VEZANI ČLANCI:


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0