Nije lako Splitu i okolici ovih dana. Prvo je, uslijed intenziviranih radova na sanaciji Karepovca, bilo nekoliko naglašenih “valova” neugodnih mirisa u dijelovima grada i okolice, a od jutros po treći put ove godine stoji preporuka da se voda prokuhava prije upotrebe.

Naime, nakon jučerašnje kiše, na izvoru rijeke Jadro došlo je do povećanja parametra mutnoća vode iznad dopuštenih vrijednosti. Splitski Vodovod i kanalizacija izdao je preporuku potrošačima koji koriste vodu s izvorišta rijeke Jadro, a radi se o području Splita, Solina, Kaštela, Trogira, Klisa, Segeta i Okruga da prokuhaju vodu prije upotrebe.

Iako je zadnja 24 sata palo tek 16 litara kiše po kvadratnom metru, zamutila se i rijeka Žrnovnica, uključujući njen izvor. Povećan vodostaj jasno ukazuje na povezanost rijeka Jadro i Žrnovnica s Cetinom i podzemnim vodama u Dalmatinskoj zagori u čijim dijelovima je jučer pala obilnija kiša.

Dok su stanovnici koji piju vodu s izvora Jadra dobili obavijest, odnosno preporuku o prokuhavanju vode, ono koji je piju s izvora Žrnovnice tijekom dana nikakvu obavijest nisu dobili. Kako smo iz iskustva pretpostavili što slijedi, napunili smo čašu vode iz vodovodnog sustava koji koristi vodu s izvora Žrnovnice prije kiše i nakon nje. Ovo je usporedba najjednostavnijom metodom – pogledom….

Kada se stavi pod svjetlo, jasno se vidi da je voda za piće zamućena, samo stanovnici koji je koriste, a to su Žrnovnica, Sitno i dio Podstrane, nemaju to privilegiju da im netko priopći da je voda u vodovodnom sustavu zamućena. Ipak je to “nekakva gradska periferija”, bitno je da “zapad” zna na čemu je.

Nismo dobili informacije u Higijenskom

Tijekom dana u više navrata smo pokušali do informacija doći u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ. Dvije osobe ostale su nam nedostupne, a dr. Ivo Petrić rekao nam je da to pitanje nije njegova direktna nadležnost.

Žrnovački vodovod ne spada pod nadležnost splitskog Vodovoda i kanalizacije. Bez obzira na to, VIK je prije nekoliko godina zamoljen od nadležnih službi Grada Splita da pruži stručnu pomoć vezano uz žrnovački vodovod. Tada je dogovoreno da VIK-ov laboratorij radi redovni monitoring u Žrnovnici.

– Danas smo uzimali uzorke vode s izvora Jadra, ne i Žrnovnice. Žrnovnicu VIK “radi” u sklopu redovnog monitoringa i službeni je stav da voda nije za piće jer ta preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije nikada nije stavljena van snage. Monitoring se radi dva do tri puta tjedno – pojasnili su nam u Vodovodu i kanalizaciji.

Nakon objave članka stigao odgovor iz NZJZ

U međuvremenu smo dobili odgovor Jasne Ninčević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ koja kaže kako je obavijest o nekorištenju vode iz Žrnovnice na snazi već nekoliko mjeseci te se ona nije ni ukidala. Nastavno tome, voda nije primjerena za piće.

NZJZ analizu radi po nalogu ViK-a, a kako se radi o sustavu koji nije u nadležnosti ViK-a nije se ni provodila redovna analiza voda, objasnila nam je Ninčević.

Voda u Žrnovnici “svako malo” je bakteriološki neispravna i do daljnjega nije za piće

Nešto konkretniji je bio tehnički direktor ViK-a, Joško Čelan.

– Što se tiče rezultata za Žrnovnicu u sklopu redovnog monitoringa, oni i dalje pokazuju veliku varijabilnost. To znači da voda ponekad bude uredna, a onda a onda se pokaže neispravnost. Najsporniji je segment “mikrobiologija“, što znači da voda povremeno sadrži nedozvoljenu količinu bakterija. Ovo se ne odnosi na današnji dan, pošto mjerenja u subotu nisu vršena – kazao je Čelan.

Neslužbeno doznajemo da će se kakvoća voda u Žrnovnici mjeriti tijekom nedjelje.

Iako se radi redovni monitoring izvorišta i vodoopskrbnog sustava Žrnovnice, rezultati se ne objavljuju javno već se dostavljaju, među ostalim, Mjesnom odboru Žrnovnica. Zato što nema zakonsku dužnost ili iz nama nekog drugog, nepoznatog razloga, Mjesni odbor ne objavljuje spomenute rezultate svojim stanovnicima. Jednom godišnje Vodovod i kanalizacija radi godišnje izvješće koje se dostavlja nadležnom ministarstvu.

U nastavku pogledajte prizore nabujale i blago zamućene rijeke Žrnovnice.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0