VLADA ODOBRILA U splitsku luku će uploviti jedan od najvećih nosača aviona na svijetu

Od hrvatske samostalnosti, ispred Splita su bila usidrena 3 američka nosača zrakoplova

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odobrila uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda “USS Abraham Lincoln” u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u splitskoj luci od 8. do 11. svibnja 2019. godine.


U obrazloženju Odluke Vlade stoji propis Pomorskog zakonika kojim se stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci ili luci u kojoj je brodogradilište u kojem će taj brod biti popravljen.

Abraham Lincoln je peti nosač zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz u floti mornarice Sjedinjenih Američkih Država, a u službi je od 1989. godine.

Od hrvatske samostalnosti, ispred Splita su bila usidrena 3 američka nosača zrakoplova. USS Enterprise je posjetio Split 2006. godine. Tada je umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu uručena američka Medalja časti čiji je predak Petar Herceg Tomić, poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu na Pearl Harbour. U prosincu 2015. u Brački kanal je uplovio USS Harry S. Truman, a u bivšoj Jugoslaviji nosači zrakoplova su Split posjetili u travnju 1976. USS Saratoga i u svibnju 1979. USS America.

Amerikanci su krajem travnja osim ovog nosača, poslali i još jedan u Sredozemlje, USS John C. Stennis, te tako pokazali mišiće Rusiji. Američki veleposlanik u Rusiji Jon Huntsman Jr. tada je izjavio kako je to poruka Moskvi da ako doista želi normalizirati odnose sa SAD-om, “treba prestati destabilizirati situaciju po svijetu”. Diplomacija Donalda Trumpa tako smatra da “snažna obrana” pomaže diplomatskoj komunikaciji i dijalogu.

U videu pogledajte kako je izgledalo uplovljavanje u Sredozemlje:


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime