Uspješno je održan 10. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja uz potporu Grada Sinja, Splitsko Dalmatinske županije i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U dva dana trajanja sajma sudjelovalo je više od 35 izlagača: renomirani proizvođači pršuta, sira, meda, soparnika, likera, rakija a predstavljeni su i autohtoni stari zanati poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način  te kolekcionarske zbirke.

Deseti Sinjski Sajam sela, 2. kolovoza 2019. na Trgu dr. Franje Tuđmana otvorila je Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja, dok je sutradan Kristina Križanac, gradonačelnica grada Sinja, isti zatvorila prigodnim riječima i pozivom za slijedeći 11. Sinjski sajam sela.

U zabavnom dijelu programa nastupile su naše Sinjske mažoretkinje koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju, zatim Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Vrilo – Obrovac Sinjski, KUD Glavice i KUD Dicmo nastupali s tradicionalnom rerom, čiji su članovi izveli tradicijska kola Dalmatinske zagore.  Članovi ovih Udruga, vjerni su čuvari naše tradicije i običaja koje njeguju kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Na sajamu su ove godine, između ostalih izvođača nastupli učenici O.Š. Trilj. Mali Triljani su prezentirali originalni suvenir triljskog kraja „Grotulju“ te pjevali pjesme u desetercu.

I ove godine su održane radionice tradicijskih zanata. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli zaboravu, prvu večer Sajma imali smo priliku vidjeti kako nastaje glineno posuđe pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Naime, tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja, od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica grada Sinja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice, te radionice gotovo zaboravljene vještine izrade opanaka i tkanja, čiju prezentaciju je vodila Ljiljana Vojković. Svi posjetitelji  sajma mogli su besplatno degustirati sinjske specijalitete – uštipke i mladi sir koje su za njih pripremali članovi KUD Cetina i Udruge Stari zanati.  Za enološku prezentaciju pobrinuo se OPG Mažurin sa našim izvornim sortama vina Hrvaštinom i Maraštinom, koje su također besplatno dijelili članovi OPG Mažurin i udruge Srma.

U glazbenom dijelu programa prve večeri nastupio je vrhunski band Kopito, atrakcija s otoka Visa, koji je unatoč lošim vremenskim uvjetima osigurao publici nezaboravni glazbeni užitak.

Novitet ove godine bilo je gostovanje brojnih KUD-ova i Viteških udruga koje su kroz Večer viteštva i folklora prezentirale običaje i tradiciju Hrvata iz cijele Hrvatske i svijeta. Tako su posjetitelji, nakon 304. Čoje i Mimohoda 28 povijesnih postrojbi kroz naš grad, mogli uživati i u dijelu njihovih izvedbi na Sajmu sela. Prvi su nastupili Kumpanjija Blato, zatim, KUD Gorjanac sa Slavonskim kraljicama Ljeljama, Kumpanjija Smokvica koja je izvela dva tradicjska plesa; uslijedili su nastupi gostiju Udruge za Očuvanje baštine cetinskog kraja: KUD-a Bribir, Folklorne skupine  Hajdenjaki (Gradišćanski Hrvati), Zvuci kamena i krša – Imotski te domaćini KUD Sinj i URIG – Otok. Voditelj ovog dvodnevnog sajma bio je Branimir Romac, prof..

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, naročito u petak, sajam je posjetilo preko 1500 posjetitelja.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u realizaciji, a posebno: Gradu Sinju i Splitsko – dalmatinskoj županiji, Viteškom alkarskom društvu, Klubu Sinjana u Zagrebu, Aero klubu Sinj, JVD Sinj, djelatnicima Čistoće–Sinj i KUS-Sinj, članovima KUD Cetina, Branki Marinović, Mladenu Mažurinu, Vinariji Rizman na čelu s Ivanom Govorkom, BZ Patriot i Mariju Vujeviću.

– Vidimo se iduće godine na 11.  Sinjskom sajmu sela! -poručili su organizatori.