Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na čelu sa HNS-ovim ministrom Predragom Štromarom prošlog je tjedna predstavilo prve rezultate mjere subvencioniranih stambenih kredita. Odobreno je više od 3000 kredita, a rast u odnosu na prošlu godinu je 26 posto.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji ovu je mjeru iskoristilo više od 180 mladih obitelji. Oni će stvoriti svoje domove – stanove ili kuće – u Hrvatskoj i stoga je ovo jedna vrlo konkretna demografska mjera sa 300 djece dosada rođene u obiteljima koje ju koriste – kazala je Ruža Kovačević Bilić, potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a, dodavši da će se novi javni poziv raspisati i u 2019. i u 2020. godini, što je važno za sve koji se namjeravaju prijaviti kako bi se stigli pripremiti.

Kroz ovu mjeru i program poticane stanogradnje (POS) cilj je osigurati dom za 20.000 mladih obitelji i zadržati ih u Hrvatskoj.

Druga tema konferencije za medije bila je realizacija amandmana na županijski i gradski proračun, a tiče se nabavke informatičke opreme za osnovne i srednje škole.

Goran Kovačević vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita, istaknuo je svoje zadovoljstvo realizacijom milijun kuna sredstava iz proračuna za podizanje razine digitalne zrelosti splitskih škola.– Prepoznavanjem HNS-ovog amandmana, Split je pristao ulagati u obrazovanje koje je u današnje vrijeme, sa interaktivnim nastavnim sadržajem, nemoguće realizirati bez suvremene informatičke opreme.

Na županijskoj razini programska suradnja također je ostvarena na području obrazovanja.

– Bez podizanja razine obrazovanja, naši gradovi i općine ne mogu postići željeni razvoj. Kroz opremanje škola, centara izvrsnosti i ulaganja u strukovno obrazovanje želimo biti u korak sa provođenjem kurikularne reforme u obrazovanju, a to je HNS-u prioritet na nacionalnoj razini tako i na regionalnoj i lokalnoj – kazao je Klement Bašić, vijećnik Županijske skupštine i predsjednik Županijske organizacije HNS-a koji je amandmanom na proračun osigurao 400.000 kuna ulaganja u osnovne i srednje škole na području SDŽ.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime