VIK europskim sredstvima uveo zaprimanje e-računa za javnu upravu

Ukupna vrijednost projekta uvođenja e-računa iznosi više od 352 tisuće eura

Tvrtka Vodovod i kanalizacija Split (VIK) tijekom rujna 2018. godine, uvela je u financijsko poslovanje sustav zaprimanja eRačuna. Uvođenje eRačuna jednogodišnji je projekt u kojem sudjeluje i VIK, a započet je u rujnu 2017. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi više od 352 tisuće eura i u iznosu od 264 tisuće eura, odnosno sa 75% sufinancira ga Europska unija u okviru projekta „eINVOICING for CroatianPublicAuthorities“ (eICPA) s ciljem promocije i ubrzanja primjene eRačuna/eFakturiranja u Republici Hrvatskoj između tijela javne vlasti.


„Digitalizacijom dijela procesa javne nabave kroz uvođenje eRačuna, ubrzavaju se i automatiziraju poslovni procesi, potiče učinkovitost i produktivnost, povećava transparentnost poslovanja, smanjuju administrativni troškovi, ostvaruju značajne uštede te se potencijalno stvara veća dodana vrijednost u poslovanju i doprinos očuvanju okoliša jer se znatno reducira upotreba papira, stoga nam je izrazito drago što je VIK kao komunalna tvrtka uključena u projekt.“ – izjavio je Tomislav Prljević, zamjenik direktora Vodovoda i kanalizacije zadužen za EU projekte i investicije.

Važno je napomenuti i da je uvođenje računa u elektroničkom obliku u postupku javne nabave obveza koju nalažu odgovarajuća europska regulativa, a s rokom primjene do 1. prosinca 2018. godine i Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi RH.

Inače, nositelj projekta „eINVOICING for CroatianPublicAuthorities“ (eICPA) je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok su dok su projektni partneri IN2, FINA, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska i Istarska županija, općine Kamanje i Petrijanec te Vodovod i kanalizacija Split.

Ciljevi projekta su poticanje i promocija korištenja elektroničke razmjene računa s javnom upravom, integracija novih tijela javne uprave (županije, općine, javne tvrtke), prilagodba formata razmjene eRačuna sukladno novom standardu Europske unije te nadogradnja tehnološke osnove sa eDelivery komponentom.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime