Na splitskom Gradskom vijeću jedna od točaka dnevnog reda bila je prijedlog izmjena i dopuna Programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Splita za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

U raspravi se javila Kristina Vidan iz stranke Pametno.

„Stanje u  predškolskom odgoju, na koje ukazuju ove promjene i dopune programa, samo je ogledalo dugogodišnjeg neplaniranog i stihijskog upravljanja koje, po meni, uopće ne prepoznaje potrebe najvažnijih građana za budućnost ovog grada, a to su djeca. Vidjeli smo da je ove godine čak 148 djece ostalo neupisano u vrtiće, od toga čak 109 onih jasličke dobi. Kako je moguće da vas iznenadi broj djece koje trebate upisati u ovoj godini? Zar ste mislili da će negdje nestati oni koji imaju prebivalište u Gradu Splitu ili da će se roditelji već nekako snaći? Kako je moguće da vas iznenadi broj djece s teškoćama u razvoju koju trebate upisati i zato smanjiti  broj djece u pojedinim grupama, pa postoji  evidencija te djece  u  CZSS koji bi vjerujem jedva dočekao da ih netko pita unaprijed koliko ih treba upisati u vrtić?

Vidim da niste uspjeli realizirati niti planirani otkup zemljišta  za dječji vrtić na Kili u ovoj godini iako je jasno da su potrebe upravo u tom naselju s mladim obiteljima velike i da je rješavanje toga prioritet. Koliko kasnimo govori činjenica da ni njegov kapacitet od 130 djece ne bi pokrio ovogodišnje potrebe, uz to ste nas nedavno „utješili“ informacijama da ni vrtić na Pujankama, ni dogradnja Ružmarina na Trsteniku neće biti spremne u  iduće dvije, a Kila po svemu sudeći još i kasnije.

Dakle, upitajte se tko nam to sjedi i koga plaćamo u odjelu predškolskog odgoja kad ne može predvidjeti očekivani broj djece za upis u vrtiće, kad ne može predvidjeti  porast broja djece s teškoćama u razvoju ili sve veću potrebu za jasličkim programima.

Nažalost, moram reći kako nam se skrb za rani razvoj djece svela na uguravanje djece u pretrpane vrtićke grupe koje brojnošću ne poštuju pedagoški standard, pa ni to nismo u stanju isplanirati i na vrijeme riješiti. O  širokom obuhvatu dodatnim sadržajima neophodnim za  poticanje ranog razvoja poput tjelesnih aktivnosti i tjelesnog odgoja, zdrave prehrane, stranih jezika, rane intervencije kod jezično govornih i psihičkih poteškoća, možemo samo sanjati.

Zato ne možemo glasati za ove izmjene programa jer se iz njega baš nigdje ne vidi da je problem ranog razvoja i ranog odgoja djece stavljen visoko na listu prioriteta ove gradske vlasti. I to je nešto čega se trebate sramiti.“ – kazala je Vidan.

Vijećnici je odgovoreno da će odgovore dobiti na tematskoj sjednici u prosincu, kada će biti predočen plan Grada za rješavanje ovih problema.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime