Velikom slavlju u Imotskom nazočila i predsjednica RH: “Spojna cesta do Zagvozda mora u realizaciju”

Imotski je proslavio dan grada, a slavlju se odazvala i predsjednica RH koja je istaknula koji projekti moraju odmah u realizaciju

Imoćani sa svojim brojnim gostima i uzvanicima proslavili su u srijedu  Blagdan  svoje nebeske zaštitnice Gospe od Anđela i dan svoga grada. Slavlje je bilo i tim veće jer je proslavljena još jedna značajna obljetnica, 300 godina od oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka.U Imotski Grad na gori slila se rijeka ljudi iz svih krajeva Lijepe naše,te mnogi Imoćani i njihove obitelji koji su za tu priliku došli iz inozemstva, javlja Radio Imotski.


Slavlje je započelo budnicom najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj Gradske glazbe Imotski,a potom i polaganjem vijenaca na spomen križ ispod znamenite utvrde Topana.

Svim junacima poginulim za domovinu vijence su prvi položili članovi obitelji poginulih imotskih branitelja, a potom i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zajedno s izaslanicima predsjednika Sabora i Vlade, saborskim zastupnikom Antom Babićem i ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Također vijence su položili i župan Blaženko Boban, koordinacija udruga iz Domovinskog rata Imotske krajine,izaslanstvo grada Zagreba i drugi..

Na svečanoj sjednici govorili su gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić istaknuvši  da je i kao branitelj i danas kao gradonačelnik sanjao ovaj dan, sanjao veliku obljetnicu. Biranim riječima obratio se i Anto Babić koji je kazao da  je prošao burnu Imotsku povijest od oslobođenja od Turaka do današnjih vremena gdje su Imoćani i hrvatski narod uvijek bili na vjetrometini, razdijeljeni u dvije države.Svečanu sjednicu upotpunili su klapa Neviste,duo Roko Mustapić i Rahela Ujević,te pijanistica Anamarija Miličević, te članovi Gradske glazbe Imotski.

-U svom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je istaknula.:

-Današnje sjećanje na prošlost ima samo smisla ako otvara vidike budućnosti, a budućnost počiva na svim građanima, hrvatskom čovjeku.U žarištu naše državne  politike mora biti zadatak svakom našem čovjeku osigurati sigurnu egzistenciju.Na žalost Imotski i Imotska krajina nisu do sada bili dovoljno u žarištu tih nastojanja.To treba priznati i ispraviti.Ne smije se zaboraviti junaštvo Imoćana u Domovinskom ratu,iako ovdje nije bilo velikosrpske agresije. Mnogi od njih položili su svoje živote diljem domovine.Treća Imotska bojna 115. brigada HV budi i danas respekt. Moramo demografski obnoviti ove krajeve posebnim projektom. Stara Dogana mora ići pod okrilje grada,a spojna cesta do Zagvozda također mora brzo u realizaciju, istaknula je predsjednica.


Nakon darova predsjednici od gradonačelnika Budalića i imotskog gvardijana Kristijana Stipanovića,koju joj je darovao brončani reljef Gospe od Anđela, predsjednica je kako reče s „guštom“ razgledala izložbu starih Mercedesa,koji su bili „postrojeni“ na Trgu dr.Franje Tuđmana. Izložbu je organizirao oldtimer klub Imotski, piše Radio Imotski.

Mercedesei statusni simbol Imoćana, automobil koji je obilježio jednu eru odlaska  u Zapadnu Njemačku od davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Uostalom ,mukotrpno su radili i onda bi kući stigli sa statusim Mercedesom. Mnogi su govorili da su to pametne investicije u automobile jer Mercedesi su svjetska klasa automobila.Postrojeni su Merđaši ovoga puta bez obzira na godine,a bilo ih je godišta od 1949. pa na dalje, ali niti jedan mlađi od četrdeset godina. Oduševili su predsjednicu koja nije mogla odoljeti da ne uđe u starog ljepotana vlasnika Jakova Vranješa.Nakon razgledavanja izložbe predsjednica se družila s građanima u glavnoj imotskoj ulici,gdje su pripadnici Hrvatske vojske izložili oružje i oklopne transportere kako bi animirali mlade za ulazak u sastav HV. Također izvršen je i prelet aviona Krila oluje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0