Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije prihvaćen je prijedlog odluke o donošenju Programa javnih potreba u protupožarnoj i civilnoj zaštiti u 2019.

civilna-zastita

Značajno su povećana ulaganja u sustav Civilne zaštite na području županije, a o svemu smo nakon sjednice popričali s pročelnikom Upravnog odjela zajedničkih poslova Damirom Gabrićem.

Damir Gabrić

– Napravili smo godišnju analizu stanja sustava Civilne zaštite i plan razvoja sustava u razdoblju od jedne godine s financijskim učincima od tri godine. Sam plan sadrži detaljan opis aktivnosti svih snaga u sustavu Civilne zaštite; dakle vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa i svih ostalih snaga sustava. On pokazuje da aktivnosti nisu bile kao 2017, osobito u vatrogastvu. Međutim, i te brojke su značajne. Prvih 9 mjeseci vatrogasci su imali preko 2 tisuće intervencija, a da ne govorim o ostalim našim snagama – kazao nam je pročelnik Gabrić.

Naglasio je da je cilj Županije pojačati tehničku opremljenost svih snaga u 2019. godini.

– Samo za vatrogastvo i vatrogasna vozila izdvajamo 7 milijuna kuna. Dakako, želimo ostati naslonjeni na EU fondove i takvi želimo ostati. Završen je veliki projekt Holistic, drugi je u tijeku (Readiness), a novi projekti startaju od siječnja. EU projektima planiramo poboljšati opremljenost svih naših snaga, a naglasak je na svim dragovoljačkim postrojbama jer samo s profesionalcima ne možemo zadržati ovaj stupanj sigurnosti u našoj županiji. Županija će i ubuduće poticati dobrovoljnosti – govori nam Gabrić.

Splitsko-dalmatinska županija pri samom je vrhu po ulaganjima u sustav Civilne zaštite u zemlji.

– Sljedeće godine ulažemo preko 15 milijuna kuna direktno u sustav Civilne zaštite, što je nakon Grada Zagreba daleko najviše u Hrvatskoj. Mislimo da bi to zaista trebalo doprinijeti uspješnijem sustavu Civilne zaštite. Ponosni smo na naše ljude u svim operativnim snagama, međutim postojao je određeni stupanj tehničkog zaostajanja i sada to želimo ujednačiti.

Upitali smo pročelnika jesu li se ispravile manjkavosti sustava koje su se mogle vidjeti za vrijeme velikog požara 2017. i kakvo je opće stanje pripravnosti službi sada.

– Svaku godinu dižemo pripravnost, pa i poučeni nekim iskustvima zadnjih godina. U taj sustav više ulažemo. Primjerice, u Makarskoj smo nedavno imali civilnu vježbu svih snaga s područja županije. Kolege iz drugih županija dali su nam odlične ocjene jer je vježba pokazala odličnu obučenost snaga iz naše županije, ali i tehničku nadmoć. Tome je uvelike doprinijelo naše zapovjedno vozilo koje vjerojatno spada među najmodernije u ovom dijelu Europe. Iz vozila smo direktno snimali vježbu i prenosili je u centre, ali i u javnost – rekao nam je pročelnik Gabrić.

VEZANI SADRŽAJ:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime