Veliko otkriće u splitskoj uvali Bačvice! Istražujući podmorje, Udruga podvodnih aktivnosti “Rostrum” otkrila je ostatke protutorpednih i protupodmorničkih mreža. Da postoje, nigdje nije bilo dokumentirano, javlja HTV.

Tražili su smeće, a pronašli protutorpednu mrežu! Jesu li gusto ispleteni čelični krugovi štitili brodove tamo gdje su i pronađeni u uvali Bačvice, ili su ih morske struje i valovi donijeli iz gradske luke, tek se treba utvrditi. Da ovolika mreža postoji, nigdje nije dokumentirano.

– Naravno da nas je iznenadilo. To nam je, hajdemo reći, ispred kuće, a plivali smo možda preko toga stotine puta – objašnjava Ivan Živković, UPA Rostrum.

– Srećom, znali smo prepoznat o čemu se radi, iako je u određenim dijelovima dosta oštećena i prolazi kroz morsku travu gdje su samo fragmenti. Super je što se može popratiti dužinom gotovo preko 100 metara – kaže Marko Lete.

Kada je točno postavljena, zasad se može samo nagađati.
– Da je to razdoblje između dva svjetska rata, razdoblje Kraljevine SHS, odnosno kasnije Kraljevine Jugoslavije – govori Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Ima na Bačvicama posla za povjesničare, arheologe, konzervatore. Manji dio mreže sigurno će se izvaditi, konzervirati i izložiti u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Lijepo će upotpuniti njihovu zbirku torpeda za koju kažu da je najvrjednija u Hrvatskoj!Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime