Kako bi povećali sigurnost građana i posjetitelja, ali i olakšali posao komunalnim redarima te pomogli u suzbijanju kriminala, u Splitu se postavljaju nadzorne kamere na problematična prometna i turistička područja. Sustav videonadzora još je ranije postavljen u sve splitske osnovne škole, a u planu je i njegovo širenje.

Ispoštovani propisi

‘Veliko oko’ u Splitu sve nadgleda. Na ulici se nalazi tek jedna od četrdesetak nadzornih kamera postavljenih u široj gradskoj jezgri.

– Meni ne smeta ništa, ovoga, što se tiče toga. Sigurnost je možda veća ako se što koji incident dogodi. Nije to loše – smatra Romeo iz Splita.

– Zapravo je dobro iz jednog sigurnosnog razloga, ali mislim da možda zapravo ta nakana sigurnosti sigurno krije i nešto drugo tako da zapravo i nisam baš potpuno sretna da je to tako. Nekako ugrožava se i nekakva privatnost – rekla je Gordana Raos iz Splita.

Snimke vide tek rijetki

Iz Grada tvrde kako su ispoštovani svi propisi te da snimke vide tek rijetki.

– Pravo pristupa pregledavanja distribucije tih snimaka je strogo regulirano, nikakvi neovlašteni pristup nije dozvoljen. Ne postoji mogućnost da je to nekakav Veliki Brat, da se danas-sutra snimke pojave u javnosti bez nekakve propisane procedure i protokola – izjavio je Ante Kokan, savjetnik u Odsjeku za Smart City projekte i digitalizaciju.Također, kamere zasjenjuju sve druge dijelove grada koji nisu javna površina i koji se ne smiju snimati.

– Ne ostaje zapis niti jednog privatnog dijela imovine. Znači nikakav ulaz u nečiji privatni objekt ili nečiji poslovni objekt ne ostaje na zapisu koji grad Split pohranjuje – rekao je Marijan Kegalj, voditelj prodaje tvrtke za postavljanje kamera.

Osim snimanja, ove kamere mogu detektirati i sumnjivo ponašanje.

– Konkretno dogodi se nekakva krađa i prilikom te krađe lopov počne brzo bježati to je praktički odstupanje od nekog normalnog kretanja osobe kojoj je nešto ukradeno i to će se alarmirati u službi koja to prati – objašnjava Kegalj.

Što će omogućiti bržu reakciju nadležnih. Do kraja godine kamere će se postaviti na još dva mjesta, a cijena projekta je oko dva milijuna kuna.

– U planu je, sigurno, proširenje tog sustava ne samo na javne površine nego na nekakva kritična križanja, prometnice i dijelom nekakav promet u mirovanju – konkretno autobusne stanice i nekakve stvari koje su, onako, problematične već godinama – kazao je Kokan.

To će, vjeruju u gradu, unaprijediti promet i smanjiti broj nesreća.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime