VELIKI USPJEH SPLITSKE INOVATORICE Među 350 inovacija Splićanka osvojila prvu nagradu za pročišćivač i modulator zraka

Te nagrade znače da se ta tehnologija prepoznaje jer je dodijeljena upravo od inovatora - od intelektualne i izumiteljske srži, koja sama kreira slične stvari


Splitska inovatorica Inga Kovačić Sindik  na međunarodnom sajmu inovacija ISIF’ 19 u Istanbulu osvojila je nagradu za najbolju svjetsku inovaciju. Za pametni pročisćivač i modulator zraka “iTherapy” tako je dobila prestižnu nagradu Svjetskog udruženja inovatora WIPO, među više od 350 inovatora iz više od 20 zemalja.


– To je pročišćivač zraka koji istovremeno modulira zrak unutarnjeg prostora, prilagođava ga na onu kvalitetu koja je optimalna za čovjekovo zdravo korištenje. Pročišćava ga od najvećeg dijela onečišćenja: prašine, organskih isparivih stvari, CO2, bakterija. Dok zrak prolazi kroz uređaj, putem pasivne ionizacije se obogaćuje negativnim ionima i antioksidansima čineći zrak zdravim. Ne samo da je pročišćeno nego je i obogaćeno zdravim tvarima. Unutar postoji tehnologija koja omogućava arhiviranje i praćenje podataka. To služi kako bi se podaci koristili u praćenju odstupanja od mjerenja. Bilježi se temperatura, vlaga, količina isparivih tvari. Oni su prepoznali to kao jedan novi proizvod. Pametan, moderan, učinkovit i dodijelili su mu tu nagradu. Tijekom današnjeg popodneva stigla je još jedna nagrada – zlatna medalja od organizatora sajma za najbolju inovaciju – rekla nam je Inga.

Komentirala je i stanje na našem tržištu.

– Ima i domaćih natjecanja, takmičenja, sajmova inovacija, itd. Međutim, mi smo mala država pa normalno da nema toga puno. Izlazimo na različite sajmove kako kome odgovara. Ima dobrih i kvalitetnih radova pa se prema tome radovi i prepoznaju. U tom svijetu, kad se prepustiš toj izumiteljskoj niti vodilji, onda jednostavno uđeš u taj duh, misao, ideju, koncept, rad i onda te sve to goni da završiš što si zamislio. Ako je to još i nešto što ima svoje mjesto na tržištu, onda ti proizvodi budu prepoznati i postignu odgovarajući uspjeh – poručila je.

Kazala je kako je ova nagrada na tragu prethodnih, jer je ovaj uređaj novi i poboljšani model prethodnog koji je također bio nagrađivan.

– Ovo sve spada u tehnologiju iTherapy koju sam patentirala i zaštitila. Unutar tog brenda razvijaju se proizvodi i prilagođavaju se komponente zahtjevima tržišta. Jedan model nalazi se u prodaji. Razvija se lanac distribucije. U studenom sam temeljem tog proizvoda dobila zlato u Nürnbergu – proglašena najboljom inovatoricom Europe. U prvom mjesecu 2019. proizvod je dobio zlato u Kuvajtu – za najbolju inovaciju. Ovo je sada kruna svega – najbolja svjetska inovacija. Te nagrade znače da se ta tehnologija prepoznaje jer je dodijeljena upravo od inovatora – od intelektualne i izumiteljske srži, koja sama kreira slične stvari – zaključila je Inga.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime