Veliki požar s Promine spušta se prema Drnišu: Evakuirana sela, na terenu zračne snage, vojska, planinari, GSS…

Trenutno u Promini od ranog jutra požar gase dva kanadera i dva airtractora

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići će danas u jutarnjim satima požarišta na području Promina, gdje će se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, javlja ŠibenikIN.


Trenutno u Promini od ranog jutra požar gase dva kanadera i dva airtractora, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama, izvijestio je MORH.

– Od jutros su na požarištu dva kanadera i dva air tractora. Na terenu je i sto vojnika koji su raspoređeni oko naselja Lišnjak kojeg trenutno branimo da se požar ne proširi prema naselju Badanj i samom gradu Drnišu. Dio stanovnika Lišnjaka i Velušića je evakuirano i smještano u dječji vrtić u Drnišu. Na terenu je i nekih 250 vatrogasaca kojima pomažu planinari iz Planinarskog društva promina, lovci i, naravno, pripadnici Gorske službe spašavanja – Tomislav Dželalija načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša.

Tijekom noći nije bilo nove evakuacije građana.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić potvrdio je jutros za Radio Drniš da na nekoliko mjesta i dalje gori ali je istaknuo da je zadovoljan s obzirom na tešku situaciju noćas. Požar se razbuktao na 1148 metara nadmorske visine a zahvaljujući buri u samo sat vremena požarna fronta bila je duga dva i pol kilometra.


Gore obje strane planine. Iako se bura nije stišala, prema riječima zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Drniš Zvone Kneza još je uvijek nemoguće davati procjene o dužini fronte ili o opožarenoj površini jer situacija dalje nije dobra.
Vatrogasci su uspjeli obraniti sva naselja i zaseoke Velušića i Lišnjaka i trenutno ne gori u blizini objekata.

Župan Goran Pauk sinoć je sazvao Krizni stožer Šibensko-kninske županije te zatražio dodatne vatrogasne snage.– U ponedjeljak oko 2 sata brzinom munje preko vrha planine Promine vatra je stigla do sela Lišnjak odakle smo evakuirali 15 ljudi te ih smjestili u dječji vrtić u Drnišu. Praktički se nalazimo pred obranom linije od Lišnjaka do Velušića, kako se vatra ne bi spustila s planine prema drugim selima i samom gradu Drnišu – rekao je nakon sastanka za ŠibenikIN župan Pauk.

Zbog požara zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Također, zbog požara zatvorene su i županijska cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56), javlja ŠibenikIN.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0