VELIKI POŽAR NA DINARI Vuko: “Na požar stiže 50 vojnika”; Gabelica: “Gore staništa tri europske zvijeri – medvjeda, vuka i risa”

Na terenu je više od 100 vatrogasaca, a stiže ih još 25 uz 50 vojnika

Požar koji je prije nekoliko dana buknuo na sjevernoj strani Dinare u susjednoj BiH proširio se na Hrvatsku. Tijekom jučerašnjeg dana obranjene su mnogi objekti, a na terenu je rekordan broj ljudstva koji gasi vatrenu stihiju.


Stanje s požarom na Dinari za Dalmacija Danas je komentirao pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko.

– Stanje na požarištu je većinom nepromijenjeno, osim na zapadnom dijelu gdje je bolje. Gori na Vrdovu iznad Gulovića kuća. Na terenu je više od 100 vatrogasaca iz DVD-a Sinj, DVD-a Muć, DVD-a Trilj, društava s makarskog primorja, DVD-a Vranjic, DVD-a Dugi Rat, JVP-a Split, sezonci i DIP-a Divulje. Iz Zagreba nam stiže 25 ljudi i 5 vozila.

Na požarište upravo stiže 50 vojnika koji će biti na usluzi vatrogascima.

Zapadni dio požarišta se sanira, da se ne bi probio, a imamo vatrenu frontu prema Biteliću koju možemo suzbiti samo sa zračnim snagama jer ne možemo doći do vatre zbog nepostojanja bilo kakvih prometnica na cijelom području.

Upitali smo Vuku i postoji li opasnost od mina na požarištu.


– Uvjeravaju nas da na ovom području nema nikakvih mina – kazao nam je.

Iako se u nekim medijima spominje da je požar na Dinari ustvari isti onaj koji je počeo prije 2 tjedna, Tomislav Vuko je to demantirao:– Ne, ovo je novi požar! Požar je došao s bosanskog dijela planine, s istočne strane Vještić gore, preko Maglaja.

O posljedicama požara koji su zaredali na Dinari zadnjih tjedana upitali smo ravnatelja Javne ustanove SDŽ “Krš i more”, Ivana Gabelicu.

– Masiv Dinare nalazi se u zaštićenom području Natura 2000. Požari trave i pašnjaka neće učiniti značajnu štetu za stanišne tipove, odnosno biocenozu. Većina životinja se zavukla duboko u zemlju i ako tu bude gubitaka oni neće biti značajni.

Međutim kada govorimo o dendro flori, odnosno o drvnim biljkama, tu će se pojaviti problemi jer gori treba 20 do 50 godina da izraste. Dvaput sam izišao na Dinari izvidjeti situaciju i mogu kazati da je stradala trećina šume Vještić gore. S BiH strane planine šteta je velika. Dio prema Rujanima gori i dalje, a dio se vratio prema Dubovim vratima tj. Vrdovu. Tu postoje šumska prostranstva, a kada izgore neće se lako obnoviti. Upravo su te šume stanište tri europske zvijeri: vuka, medvjeda i risa.

Trava i pašnjaci se brzo obnavljaju, pa će se tu životinje brzo vratiti. Primjerice zečevi, ptice. – kazao je Gabelica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0