Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je danas u Zagrebu potpisivanju ugovora za 10 vrtića i 6 zajedničkih vatrogasnih domova ukupno vrijednih 106,2 milijuna kuna, odnosno 60 milijuna kuna za dječje vrtiće i 46,2 milijuna kuna za zajedničke vatrogasne domova.

Ugovore je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić s osnivačima tih ustanova čiji su projekti zadovoljili uvjete na natječaju tipa operacije 7.4.1 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu Programa ruralnog razvoja RH.

Na natječaju se moglo ostvariti od 80 do 100 posto sufinanciranja projekta, ovisno o razvrstavanju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Iz ove mjere do sada je, zaključno s današnjim danom, ugovoreno financiranje 200 dječjih vrtića, 20 društvenih domova i kulturnih centara, 18 vatrogasnih domova, nekoliko groblja, tržnica, javnih zelenih i prometnih površina, 4 sportska objekta i jedan turističko-informativni centar. Sve te projekte iz Programa ruralnog razvoja sufinanciramo s gotovo 1,3 milijardi kuna.

Ovim sredstvima gradit će se 5 vatrogasnih domova na području Dalmacije. U Zadarskoj županiji gradit će se dom DVD-a Sukošan, u Splitsko-dalmatinskoj domovi DVD-a Supetar i DVD-a Trilj, a u Dubrovačko-neretvanskoj dom DVD-a Konavle.

Najveći iznos (14.650.399,68 kuna) otići će u Supetar, a potpisivanju ugovora je, osim ekipe DVD-a Supetar nazočila i supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

“Ispred nas je raspisivanje natječaja za izvođača radova”

– Iznos od 14,6 mil kuna za izgradnju vatrogasnog doma za Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar rezultat je petogodišnje pripreme dokumentacije, vizije i želje, a prije svega suradnje između četiri jedinice lokalne samouprave: Grada Supetra, Općina Nerežišća, Postira i Sutivan.

Vrlo sam ponosna na ovaj uspjeh prvenstveno radi zajedničke suradnja više JLS i DVD-a Supetar, što je rezultiralo dobivanjem ovih velikih sredstava za financiranje projekta koji znači podizanje zaštite od požara na cijelom otoku na jednu novu razinu. Ispred nas je sada raspisivanje natječaja za izvođača radova i što skoriji početak radova – kazala je Ivana Marković za Dalmacija Danas.

Nema sumnje, izgradnjom ovih vatrogasnih domova bitno će se poboljšati uvjeti rada vatrogasca u Dalmaciji, a time i podignuti razina zaštite od požara.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime